uskoko nezadovoljan

Sanaderu smanjena kazna na 8.5 godina zatvora

USKOK je u svojoj žalbi utvrdio da je Sanaderu izrečena preblaga kazna jer je najviše državne funkcije iskoristio za vlastiti, a ne za državni interes
0 komentar(a)
Ivo Sanader, Foto: Beta/AP
Ivo Sanader, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 13.06.2014. 16:44h

Vrhovni sud Hrvatske preinačio je prvostepenu presudu Ivu Sanaderu za aferu Ina-MOL i Hypo sa 10 godina, na kaznu od 8,5 godina, pišu hrvatski mediji.

Prvom nepravosnažnom presudom Sanaderu je dosuđeno deset godina zatvora zbog ratnog profiterstva u 'slučaju Hypo' te primanja mita od mađarskog MOL-a.

Njegova odbrana vjerovala je da će Vrhovni sud doijeti odluku o ponavljanju suđenja jer je, kako su smatrali, u prvom postupku pred zagrebačkim Županijskim sudom došlo do bitnih zakonskih povreda na Sanaderovu štetu, piše Večernji list.

Istovremeno USKOK je žalbom zatražio da mu se kazna poveća na zakonski maksimum od 15 godina.

Obrazlažući prvu nepravosnažnu presudu bivšem premijeru, sudija zagrebačkog Županijskog suda Ivan Turudić opisao je Sanadera kao ratnog profitera, ali i osobu koja je zbog zadovoljenja najnižih potreba izdala nacionalne interese, prepustivši upravljačka prava u Ini mađarskom MOL-u.

Ali u opsežnom obrazloženju Turudić je naveo da su Sanaderovim nedjelima doprinijeli i njegovi saradnici iz Vlade i Predsjedništva HDZ-a.

Sanaderovi advokati Čedo Prodanović i Jadranka Sloković u žalbi Vrhovnom sudu tvrdili su da bi ta presuda trebalo da bude pobijena, a suđenje ponovljeno zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, ali i odluke o kazni.

Odbrana je, prenosi Večernji list, najspornijim držala što je sud odbio niz njihovih svjedoka, a bezrezervno poklonio vjeru 'neistinitim iskazima' ljudi koji su teretili Sanadera. Među njima su najvažniji bivši riječki tajkun Robert Ježić, koji je posvjedočio da je Sanader preko njegovih inostranih računa primio pet miliona eura, odnosno polovinu dogovorenog mita od predsjednika uprave MOL-a Zolta Hernadija, te Drago Vidaković koji je rekao da je vidio kako je čelnik Hypo banke Volfgang Kulterer predao Sanaderu proviziju nakon što je Hrvatskoj 1994. odobren kredit za ambasade.

USKOK je u svojoj žalbi utvrdio da je Sanaderu izrečena preblaga kazna jer je najviše državne funkcije iskoristio za vlastiti, a ne za državni interes.