Biber: Promjena granica je mnogo komplikovanija u praksi nego kao ideja

Biber, međutim, dodaje se granice rijetko kad mogu iscrtati tako da ide po etničkim linijama
80 pregleda 2 komentar(a)
Florijan Biber (Novine), Foto: Sissi Furgler Fotografie
Florijan Biber (Novine), Foto: Sissi Furgler Fotografie
Ažurirano: 28.08.2018. 09:44h

Profesor studija jugoistočne Evrope na Univerzitetu u Gracu Florijan Biber izjavio je da je promjena granica o kojoj govore predsjednici Srbije i Kosova "mnogo komplikovanija u praksi nego kao ideja".

Biber je za Euronews rekao da bi promjena granica u dogovoru Beograda i Prištine mogla pojačati slične težnje u regionu i ocijenio da predsjednici Kosova i Srbije, Hašim Tači i Aleksandar Vučić, nijesu pretjerano zainteresovani za šire političke implikacije.

"Mislim da obojicu veoma motivišu lični, politički opstanak i moć", rekao je Biber.

Sada je dogovor izvjesniji nego prije šest mjeseci, ali će prekretna tačka biti kada lideri počnu da razmatraju detalje promjene "umesto samo da pričaju o tome", dodao je Biber.

Na pitanje Euronewsa da li bi EU mogla da blokira dogovor o promjeni granice Biber je rekao da je evropski komesar za proširenje Johanes Han pozvao Vučića i Tačija da svaki mogući dogovor ne destabilizuje Balkan i ocijenio da je to "strategija velikog rizika" jer "nešto što je djelovalo neostvarljivo odjednom postaje moguće".

On je rekao da se na osnovu ranijih diskusija može pretpostaviti da bi četiri opštine na sjeveru Kosova s većinskim srpskim stanovništvom pripale Srbiji, dok bi dio opština Preševo i Bujanovac otišao Kosovu.

Biber, međutim, dodaje se granice rijetko kad mogu iscrtati tako da ide po etničkim linijama.

"Uvijek će biti ljudi na pogrešnoj strani granice", rekao je Biber i dodao da bi se u slučaju promjene granice neki Srbi odjednom mogli naći na Kosovu.

S druge strane, navodi Biber, Srbi na Kosovu, koji ne žive na teritorijama koje bi mogle biti razmijenjene, mogli bi doći u situaciju da im se pogoršaju prava.

Biber je naveo da bi oni koji sanjanju o promjeni granice u regionu mogli biti glasniji u traženju promjena. Postoji "značajan rizik" da bi takvi zahtevi mogli ojačati u BiH, Makedoniji i Crnoj Gori, dodao je on.

Bonus video: