Šef Hrvatskog ljekarskog sindikata optužen za ratno profiterstvo

U optužnici se navodi i tvrdi da je on na osnovu priznavanja raznih imovinskih prava koja proizlaze iz statusa ratnog vojnog invalida oštetio budžet za oko 100.000 eura
0 komentar(a)
Ivica Babić, Foto: Beta
Ivica Babić, Foto: Beta
Ažurirano: 30.05.2014. 09:22h

Opštinski krivični sud u Zagrebu potvrdio je danas optužnicu protiv predsjednika Hrvatskog ljekarskog sindikata Ivice Babića, optuženog za ratno profiterstvo.

Tužilaštvo tvrdi da je Babić 1995. zatražio od ljekara oftalmologa da mu izradi neistinitu dokumentaciju i antidatira je, kako bi ispalo da je 1990. i početkom 1992. imao stopostotni vid na oba oka, te da je tokom rata zadobio povrede glave i posljedično smetnje vida.

Tvrde i da je tu dokumentaciju Babić 1996. priložio uz zahtjev za priznavanje statusa hrvatskoga ratnog vojnog invalida, neistinito naznačivši da je stradao na ratištu kod Pakraca.

Na osnovu lažne dokumentacije njemu je 1996. izdato rješenje o priznavanju statusa vojnog invalida VIII. grupe s 40 odsto trajnog invaliditeta, a ujedno i pravo na invalidninu i posebni dodatak.

U optužnici se navodi i tvrdi da je on na osnovu priznavanja raznih imovinskih prava koja proizlaze iz statusa ratnog vojnog invalida pribavio korist i oštetio državni budžet za oko 100.000 eura.

On od početka procesa tvrdi da nije kriv i da je cijeli slučaj motivisan politikom, objavili su hrvatski mediji.

Bonus video: