Potrebna hrana za životinje u poplavljenim područjima

"Ljekova za životinje sa poplavljenih područja ima dovoljno, ali bi moglo doći do problema s nabavkom vakcina, zbog nedostatka sredstava"
98 pregleda 1 komentar(a)
Srbija poplave Obrenovac, Foto: Reuters
Srbija poplave Obrenovac, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.05.2014. 12:26h

Životinjama s poplavljenih područja u Srbiji potrebno je dvostruko više hrane od raspoloživih količina koje su dobijene iz donacija, izjavio je danas direktor Uprave za veterinu Dejan Bugarski i apelovao za pomoć.

"Ljekova za životinje sa poplavljenih područja ima dovoljno, ali bi moglo doći do problema s nabavkom vakcina, zbog nedostatka sredstava", kazao je on na sjednici Odbora za poljoprivredu Privredne komore Srbije.

Bugarski je naglasio da se "zdravlje životinja koje su preživjele poplavu provjerava svakodnevno" i da "nema opasnosti od zaraza", dodavši da se podaci razmjenjuju s vlastima Bosne i Hercegovine, i Hrvatske.

"Životinje koje su spasene, zbrinute su i imaju veterinarsku njegu", kazao je on i dodao da je u planu vakcinisanje životinja u poplavljenim područjima da bi se izbjegle infekcije koje nastaju prije svega od izazivača u kontaminiranom tlu.

On nije mogao da kaže kada će početi vakcinacija životinja jer se očekuju donacije u vakcinama.

"U budžetu su planirana sredstva u slučaju izbijanja zaraza, odnosno za njihovo suzbijanje, ali za ovakve potrebe i u ovolikom obimu koliko nama treba, nema ih dovoljno", rekao je Bugarski.

On nije mogao da kaže koliko je novca potrebno za vakcine, kao ni koliko je stoke stradalo.

"Još nema podataka o broju životinja koje su uginule tokom poplava. Naročito su stradale farme pilića, koka-nosilja, stradale su svinje i ovce", rekao je Bugarski.

Bugarski je naveo da je do sada uništeno više od 500 tona tijela uginulih životinja u kafilerijama u Inđiji i Somboru.

Rekao je da su iz najvećeg dijela poplavljenih područja u Srbiji odnijeta tijela uginulih životinja, ali se iz BiH i dalje donose.

Predstavnik Uprave za veterinu Modrag Luković zamolio je da ponude za donacije u stočnoj hrani idu preko te institucije, kako bi se bolje organizovala njena raspodjela poljoprivrednicima na osnovu broja grla stoke koju imaju.

Upozorio je da je neophodna bolja koordinacija inspekcija i carine da ne bi bilo zastoja donacija u stočnoj hrani, dodavši da bi problem mogao da bude i nedostatak skladišta za stočnu hranu iz najavljenih inostranih donacija.

Predstavnica Uprave za veterinu Tanja Simović kazala je da je prikupljanje donacija u dezinfekcionim sredstvima i veterinarskim ljekovima centralizovano u Naučnom institutu za veterinarstvo, odakle se distribuiraju.

Bonus video: