OČEKIVAN ISHOD

U drugom krugu obračun Ivanova i Pendarovskog

Ankete pokazuju da parlamentarni izbori 27. aprila neće znatno promijeniti saziv parlamenta
0 komentar(a)
Đorđe Ivanov, Foto: Reuters
Đorđe Ivanov, Foto: Reuters
19.02.2019. 00:34h

Na juče održanom prvom krugu predsjedničkih izbora u Makedoniji, građani su najviše povjerenja ukazali aktuelnom šefu države iz vladajuće partije VMRO-DPMNE Đorđu Ivanovu i kandidatu opozicionog Saveza socijaldemokrata Makedonije (SDSM) Stevu Pendarovskom koji idu u drugi krug.

Nakon prebrojanih 80 odsto glasova, Ivanovu je povjerenje dalo 52 odsto birača, dok je za Pendarovskog glasalo 36,6 odsto.

Od ukupno blizu 1,8 miliona upisanih birača, na izbore je izašlo oko 44 odsto. Makedonski izborni zakon predviđa pobjedu nekog kandidata u prvom krugu ako osvoji najmanje 50% od ukupnog broja birača upisanih u birački spisak, a ne onih koji su izašli na izbore.

Drugi krug biće održan 27. aprila, istovremeno sa vanrednim parlamentarnim izborima za koje su građani Makedonije tradicionalno više zainteresovani. Parlamentarni izbori su raspisani pošto multietnička vladajuća koalicija nije uspjela da se dogovori o kandidatu za šefa države.

Druga dvojica kandidata - Zoran Popovski, iz prošle godine osnovane Građanske opcije za Makedoniju, osvojio je tek 3,5 odsto glasova, dok je Iljaz Halimi, iz opozicione Demokratske stranke Albanaca, za sada dobio povjerenje 5,2 odsto birača.

Vlatko Sajkovski iz Državne izborne komisije, kazao je da je izborni dan prošao u mirnoj, fer i demokratskoj atmosferi.

Premijer Nikola Gruevski raspisao je prijevremene parlamentarne nakon sukoba sa koalicionim partnerima iz albanske Demokratske unije za integraciju. Šef DUI-ja Ali Ahmeti tražio je promjenu izbornog zakona kako bi se predsjednik birao u parlamentu, što bi omogućilo da etnički Albanac bude izabran za šefa države. Kada su Ahmetijevi zahtjevi odbijeni, pozvao je etničke Albance da bojkotiraju predsjedničke izbore. Gruevski mu je odgovorio raspisivanjem parlamentarnih izbora godinu prije isteka mandata, čime je Ivanovu povećao izglede za pobjedu mobilizacijom stranačkih birača.

Ankete pokazuju da izbori neće znatno promijeniti saziv parlamenta, s obzirom na relativno loš rejting SDSM-a.