Naručilac pojedinih ubistava u Srbiji Slobodan Milošević lično?

"Srbija mora da se suoči sa svojom prošlošću, koja je ružna i tamna, ali bez tog suočavanja sa prošlošću nije moguće ići naprijed"
86 pregleda 50 komentar(a)
Slobodan Milošević, Foto: Reuters
Slobodan Milošević, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.03.2014. 08:12h

Ovih dana završava se istraga o političkim ubistvima koja su obilježila vladavinu Slobodana Milošević, javila TV Pink, pozivajući se na izvore u MUP-u Srbije.

Dosadašnji rezultati istrage ozbiljno upućuju na zaključak da je mogući naručilac nekih ubistava lično Slobodan Milošević. U toku su finalne provjere ovih navoda nakon čega se može očekivati zvanično saopštenje istražnih organa.

Advokat Rajko Danilović izjavio je danas, povodom obimne istrage o političkim ubistvima koja su obilježila vladavinu Miloševića, da se dokazi, ukoliko ih ima, moraju uvažiti, a neki od procesa revidirati ili dopuniti.

Danilović, koji je zastupnik porodice ubijenog novinara Slavka Ćuruvije, naglasio je da težina i validnost dokaza utiče na procese koji su toku i da su važni dokazi, koje imaju MUP, odnosno BIA ili bilo koja služba, koja je obavljala te istrage.

"Srbija mora da se suoči sa svojom prošlošću, koja je ružna i tamna, ali bez tog suočavanja sa prošlošću nije moguće ići naprijed", rekao je Danilović u telefonskoj izjavi za Jutarnji program TV Pink.

Danilović je rekao da ga nije iznenadila vijest o tome da se završava obimna istrage o političkim ubistvima iz Miloševićeve ere, gdje dosadašnji rezultati istrage ozbiljno upućuju na zaključak da je mogući naručilac nekih ubistava lično Milošević.

"Da se začeprkalo po tom tiranskom sistemu, pod kojim smo mi bili godinama, utvrdila bi se ta nesporna činjenica, koju su svi vidjeli, a rijetko ko je imao hrabrosti da o njoj i govori, a naravno, rijetko je ko, skoro niko, nije imao dokaza o tome", rekao je Danilović.

Na pitanje da li sumnjičenje supruge, sina i cijelog Miloševićevog okruženja da je odgovorno za politička ubistva, a da pri tom Milošević o tome nije znao, predstavlja namjerne dezinformacije, Danilović je odgovorio da je to dio propagande koja je jedno vrijeme bila efikasna i imala rezultata i da je u javnosti uglavnom takvo mišljenje, iako naivno i vladalo.

"Država nije privatni posjed, pa da mogu ćerka, sin, žena da vršljaju. Ipak je država velika organizacija u kojoj jedan čovjek odlučuje", dodao je Danilović.

Bonus video: