Komandir Šamil osuđen zbog podsticanja na terorizam

"Na stranu je li sve rečeno u šali, zbog lajkova (kako je Mamić tvrdio) i uspjeha među Vašim poznanicima, što Vas usred obraćanja otac zove na ručak..."
152 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.03.2014. 11:51h

Županijski sud u Splitu osudio je Damira Mamića (42) iz Trogira, zvanog Komandir Šamil, na godinu dana zatvora zbog javnog podsticanja na terorizam, što je sudsko vijeće zamijenilo radom za opšte dobro, objavili su danas hrvatski mediji.

Odlukom u srijedu, sudsko vijeće je Mamiću odredilo i mjeru psiho-socijalnog tretmana. Taj 42-godišnjak prvostepeno je osuđen zbog uznemiravanja građana pozivajući ih preko videosnimka objavljene na Fejsubuku početkom 2013. godine na napade na objekte i institucije Hrvatske.

Snimak "Komandir Šamil" našla se i na Jutjubu, a potom su je preuzeli portali. Sve se dešavalo samo sedam dana poslije ekslozija bombi u Zagrebu.

U obrazloženju presude, sudija Zoran Kežić rekao je da je u pitanju društveno opasno djelo.

"Na stranu je li sve rečeno u šali, zbog lajkova (kako je Mamić tvrdio) i uspjeha među Vašim poznanicima, što Vas usred obraćanja otac zove na ručak, što svira etno muzika, za ono što ste i kako rekli u tom video snimku, sud Vas je morao proglasiti krivim", rekao je sudija Mamiću.

Mamić je osuđen i zato što je pozvao na oružane akcije u duhu partizanskih odreda i grupa, kao što su akcije iz leta 1941. godine. Njegov advokat Vinko Gulišija ponovio je u izjavi novinarima da u objavljivanju videa nije bilo nikakve namjere da se iko pozove na teroristički akt, prenijela je Slobodna Dalmacija.

Bonus video: