Hrvatska: Sanader prvostepeno osuđen na devet godina zatvora

Takođe, Sanaderu i članovima njegove porodice će biti oduzeta imovina stečena kaznenim djelima
0 komentar(a)
Ivo Sanader, Foto: BETAPHOTO/HINA/Lana SLIVAR DOMINIC/DS
Ivo Sanader, Foto: BETAPHOTO/HINA/Lana SLIVAR DOMINIC/DS
Ažurirano: 11.03.2014. 10:05h

Nakon skoro dvije godine postupka na zagrebačkom Županijskom sudu sudsko vijeće u 10 sati objavilo je presudu u slučaju Fimi media u kojem se Ivo Sanader, HDZ i ostali optuženici terete za izvlačenje oko 10 miliona eura iz državnih preduzeća i institucija. Svi optuženi proglašeni su krivima.

Ivo Sanader osuđen je na jedinstvenu kaznu od devet godina zatvora. U kaznu će mu biti uračunato vrijeme provedeno u istražnom zatvoru. Takođe, Sanaderu i članovima njegove porodice će biti oduzeta imovina stečena kaznenim djelima, prenosi Index.hr.

Osim novca koji se nalazi na računima na ime Ive i Mirjane Sanader, njihovih ćerki Petre i Brune, te roditelja Sanaderove supruge, porodici Sanader oduzimaju se i umjetnička djela koja su pronađena u njegovim kućama.

Mladen Barišić je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od tri godine. Ratko Maček osuđen je na godinu dana uslovno. Branka Pavošević dobila je 18 mjeseci zatvora. Nevenka Jurak osuđena je na dvije godine zatvora.

U obrazloženju presude sutkinja Ivana Čalić navela je da se optuženike utvrdilo krivima za izvlačenje novca iz državnih firmi preko Fimi-medije. Ustanovljeno je da je prikupljeni novac Ivi Sanaderu dao Mladen Barišić. Izvučenim novcem finansirao se HDZ, što je omogućila Branka Pavošević.

Sanader je, stoji u presudi, organizovao grupu ljudi s ciljem počinjenja kaznenog djela. Ratko Maček, Barišić, Pavošević i Nevenka Jurak bili su dio njegove kriminalne grupe.

U obrazloženju presude takođe stoji da je Sanader, lično i preko Mačeka, naredio Pavošević da novac koji joj preda Barišić, a koji je preko Fimi-medije izvučen iz državnih firmi, ne evidentira u poslovnim knjigama HDZ-a. Pavošević je, kaže sutkinja Čalić, to i napravila pa je dio novca Sanader zadržao za sebe, dok se dio novca koristio za finansiranje HDZ-a.

Bonus video: