Sanader i na kraju suđenja odbacio optuzbe za korupciju

Sanader je potvrdio i nedavne dokaze tužilaštva prema kojima je u Splitu tražio državni stan
0 komentar(a)
Ivo Sanader, Foto: Beta/AP
Ivo Sanader, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 24.02.2014. 15:09h

Bivši hrvatski premijer i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Ivo Sanader, na suđenju u korupcionaškoj aferi Fimi media, kazao je da HDZ u kampanjama nije poslovao s tom marketinškom agencijom preko koje je, po optužnici, izvučeno oko 70 miliona kuna (preko devet miliona eura) iz državnih institucija i firmi.

Posljednjeg dana dokaznog postupka, u dopuni svoje odbrane, on je odbacio i treću izmjenu optužnice kojom je iznos državnog novca koji je navodno primio od stranačkog blagajnika Mladena Barišića povećan za nešto manje od 300 hiljada kuna (40 000 eura) i prokomentarisao da "USKOK (služba za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala) mijenja optužnice kako iskazuje njegov konj za trku".

Sanader je "smiješnom podvalom i laži" nazvao i tezu da je svojoj nasljednici na funkcijama Jadranki Kosor rekao da se izbori dobijaju s dvije trećine "crnog novca".

Osvrnuo se i na vrijednost svoje umjetničke zbirke, koja je procjenjivana tokom ovog suđenja, rekavši da je skupljao 35 godina i da je njena nabavna cijena bila nešto manja od dva miliona kuna (260 000 eura). To je, kako je reako, znatno manje od procjene istoričara umjetnosti Igora Zidića koji navodno nije vodio računa da je dio umjetnina poklonjen ili mijenjan, a dio nabavljan direktno od umjetnika bez galerijske provizije.

Sanader je potvrdio i nedavne dokaze tužilaštva prema kojima je u Splitu tražio državni stan, čime USKOK želi da dokaže da sa rada iz Austrije na funkcije u Hrvatskoj nije došao sa velikim kapitalom. Kako je rekao, imao je pravo na stan i tražio ga je i kad je imao novac, a dodao je i da je kao novi ministar i od predsjednika Tuđmana tražio da mu riješi stambeno pitanje.

Time je Sanader završio svoju odbranu a sudija je najavila za sredu završnu riječ koju će dati USKOK, prenijela je Hina.

Bonus video: