Beograd: Zoran Ćopić osuđen, Stanaj oslobođen

Ćopić je osuđen u odsustvu jer je u BiH osuđen na četiri i po godine zatvora zbog pranja više od četiri miliona eura za narko klan Darka Šarića
229 pregleda 0 komentar(a)
Darko Šarić, Foto: Savo Prelević
Darko Šarić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.02.2014. 17:41h

Specijalni sud u Beogradu osudio je danas u odsustvu na šest godina zatvora srpsko-bosanskog biznismena Zorana Ćopića kao organizatora grupe koja je oštetila Industriju kotrljajućih ležajeva (IKL) iz Beograda za 736 miliona dinara, prenosi B92.

Ćopić je osuđen u odsustvu jer je u Bosni i Hercegovini osuđen na četiri i po godine zatvora zbog pranja više od četiri miliona eura za narko klan Darka Šarića.

Njemu se pred Specijalnim sudom u Beogradu sudi za pranje Šarićevog kokainskog novca u grupi sa novosadskim advokatom Radovanom Štrbcem.

Vlasnik i direktor „Finam skina“ iz Beočina Mihajlo Grujić osuđen je na tri i po godine zatvora, direktor novosadske firme „Agrokop“ Predrag Mihajlović na tri godine, a bivši direktor IKL-a Đoko Vergaš osuđen je na dvije i po godine zatvora.

Braća i suvlasnici preduzeća „Agrokop“, „Kvantum“ i „Tandem financijal" Gordan i Pavle Bašić oslobođeni su optužbi kao i crnogorski biznismen Nuo Stanaj (brat Antona Stanaja koji je prošle godine pravonažno osuđen na šest godina zatvora zbog šverca cigareta a ubrzo ubijen u Sudanu).

Postupak je vođen tri i po godine, i kako stoji u obrazloženju presude, nije pronađen niti jedan valjan dokaz koji bi se mogao staviti na teret gospodinu Stanaju.

“Uprkos neprestanom pritisku javnosti koji je upućivan Tužilaštvu tokom trajanja postupka, mi u kompaniji "Rokšped" smo od samog početka znali da optužba protiv Nua Stanja nema osnova i da je on ovu kompaniju više od 20 godina od njenog osnivanja poslovao u skladu sa zakonom u svim oblastima svog poslovanja, kako u zemlji tako i inostranstvu. U prilog tome govori i činjenica da je Rokšped i tokom procesa nastavio saradnju sa svim svojim inostranim partnerima zastupajući i predstavljajući svjetske brendove”, saopštio je direktor za ekonomsko komercijalne poslove u kompaniji "Rokšped" Prokopije Perić.

Stanaju je istom odlukom ukinut pritvor i povučena potjernica koja je za njim bila raspisana zbog bjekstva.

Sud je presudom Ćopiću i ostalim osuđenima naložio da u roku od 30 dana od pravosnažnosti presude u budžet Srbije uplate 736 miliona dinara za koliko su oštetili IKL.

I optuženi I tužilaštvo za organizovani kriminal imaju pravo da se žale na ovu presudu Apelacionom sudu u Beogradu.

Specijalni sud je zaključio da su Ćopić, kao clan Upravnog odbora IKL-a i ostali krivi što su od 11. avgusta 2006. do 15. aprila 2008. godine kao odgovorna lica u pomenutim predmetima iskorišćavanjem svojih položaja pribavili imovinsku korist na štetu tog preduzeća.

Novac od prodaje dijela imovine IKL potom je prebačen na račune firmi, koje su bile pod kontrolom Ćopića.

Ta sredstva su, kako se sumnja, zatim iskorišćena za kupovinu poljoprivrednog preduzeća „Mitrosrem", koje je Ćopić je potom prodao Darku Šariću, zbog čega je takođe optužen u procesu protiv Šarića za pranje novca.

Sud je presudom Ćopiću i ostalim osuđenima naložio da u roku od 30 dana od pravosnažnosti presude u budžet Srbije uplate 736 miliona dinara za koliko su oštetili IKL.

Mali akcionari su odslukom suda upućeni na parnicu radi svojih imovinskopravnih zahteva.

Bonus video: