HDZ traži 6.5 miliona eura od Sanadera

Nekada najmoćiji političar u Hrvatskoj Ivo Sanader ponovio je danas da je postupak montiran što, smatra, pokazuje i današnji iskaz pravnog zastupnika HDZ
84 pregleda 0 komentar(a)
Vladimir Terešak, Ivo Sanader, Foto: BETAPHOTO/HINA
Vladimir Terešak, Ivo Sanader, Foto: BETAPHOTO/HINA
Ažurirano: 18.02.2014. 14:46h

HDZ traži od svog bivšeg predsjednika Iva Sanadera i još troje optuženih u slučaju "Fimi-medija" naknadu štete u iznosu od 50 miliona kuna (6,5 miliona eura).

Pravni zastupnik HDZ Vladimir Terešak taj zahtjev je podnio na sudu u Zagrebu, u nastavku suđenja u slučaju "Fimi-medija", zbog, kako je objasnio, materijalne i reputacijske štete koju stranka trpi.

On je rekao da iz iskaza svjedoka proizlazi da su Sanader i troje bivših HDZ-oavaca, Mladen Barišić, Ratko Maček i Branka Pavošević, djelovali van svojih ovlašćenja, a njihove kažnjive radnje su pripisane su HDZ.

Terešak je takođe podnio zahtjev sudu da blokira imovinu četvoro opruženih.

Nekada najmoćiji političar u Hrvatskoj Ivo Sanader ponovio je danas da je postupak montiran što, smatra, pokazuje i današnji iskaz pravnog zastupnika HDZ.

Sanaderova odbrana tražila je da se napravi vještačenje imovine bivšeg blagajnika HDZ Mladena Barišića, koji je u svojoj odbrani jedini svjedočio da je Sanaderu nosio novac izvučen iz državnih preduzeća i ministarstava. Odbrana smatra da je Barišić živio iznad svojih mogućnosti što ukazuje na mogućnosti da je dio izvučenog novca zadržao za sebe i da ga nije predao bivšem šefu.

Sud će o novim dokaznim predozima odlučiti pošto se o njima izjasne sve stranke u postupku.

U najvećem korupcionaškom slučaju u hrvatskoj politici "Fimi-medija", tužilaštvo tereti Sanadera i HDZ na čijem je čelu bio, zajedno s još devet fizičkih i pravnih osoba, za izvlačenje oko 10 miliona eura iz državnih institucija i preduzeća od 2003. do 2009.

Prema tvrdnjama tužilaštva, dio je završio u "crnom fondu" HDZ, a dio kod Sanadera.

U slučaju "Fimi-medija", koji je ušao u završnu fazu, krivicu su priznali bivši blagajnik HDZ i šef carine Mladen Barisisć, koji tvrdi da je sve radio po Sanaderovom nalogu, knjigovođa HDZ Branka Pavošević i vlasnica marketinške agencije "Fimi-medija" Nevenka Jurak.

Krivicu su, uz Sanadera, odbacili HDZ i njihov bivši portparol Ratko Maček.

Bivši premijer od početka tvrdi da je žrtva političkog progona koji je naložila njegova nasljednica na mjestu premijera i šefa stranke Jadranka Kosor, da su optužbe iskontruisane i da ga ostali optuženi terete da bi dobili manje kazne.

Bonus video: