Podrška građanima BiH: Za osvajanje slobode se ne piše molba, već se bori

"Građani BiH pokazuju da njihovi protesti prevazilaze nacionalne, etničke i vjerske linije razdvajanja"
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.02.2014. 17:41h

Grupa univerzitetskih profesora iz cijelog svijeta uputila je pismo podrške građanima Bosne i Hercegovine.

Njihovo pismo prenosimo integralno:

"Tokom proteklih nedjelja građani Bosne i Hecegovine su započeli proteste protiv opštinskih, kantonalnih i federalnih vlada. Ovi protesti su nastali kao posljedica decenijama duge ekonomske stagnacije, socijalne nejednakosti, endemske korupcije, dominacije partitokratije, impotencije kantonalnih i federalnih institucija, i sve većeg distanciranja relativno malobrojne vladajuće kleptokraitje od građana Bosne i Hercegovine.

Poput Ukrajinaca na Euro Majdanu, građani Bosne i Hercegovine su ustali protiv korumpiranih zvaničnika i zahtijevaju hljeb, veći politički upliv i slobodu. Uvidjeli su da se za osvajanje slobode ne piše molba, već da se za nju bori.

Od posebne važnosti je činjenica da su građani Bosne i Hercegovine započeli dekonstruisanje lažnih božanstava nacionalnih ujedinjenja, koja su ih decenijama razdvajala i držala uzapćene u etničkim i nacionalnim zabranima.

Svakog dana, građani Bosne i Hercegovine pokazuju da njihovi protesti prevazilaze nacionalne, etničke i vjerske linije razdvajanja, dok korumpirana politička klasa nastoji da ih uplaši i primora na poslušnost pričom o opasnostima nacionalnih i etničkih podjela.

Mi vjerujemo da građani Bosne i Hercegovine koji se bune protiv biroktratije propale države, čiji je jedini mehanizam opstanka endemska korupcija, zaslužuju naše poštovanje i podršku. Sa zadovoljstvom nudimo oboje, u nadi da će im naši glasovi pomoći da ostanu na putu neophodnih promjena."

Potpisnici ovog pisma su:

Dr Srđa Pavlović, Univerzitet Alberte; Dr Wolfgang Petritsch, Harvard Univerzitet; Prof. Charles Ingrao, Purdue Univerzitet; Tatjana Alvadj, Univerzitet Alberte; Darka Pavlović, Athabasca Univerzitet; Prof. Tom Priestly, Univerzitet Alberte; Goran Simić; Prof. E. D. Blodgett, Univerzitet Alberte; Dr Hariz Halilovich, Monash Univezitet; Prof. Ron Adams, Viktoria Univerzitet; Dubravka Babić; Dr Peter Phipps, RMIT Univerzitet; Vladimir Štaka; Mr. Adis Fejzić, Griffith Univerzitet; Irena Blodgett; Dr James E. Waller, Keen State College; Dr. Wladimir Fischer, Univerzitet u Beču; Bojan Korenić, MawEwan Univerzitet; Chrystia Chomiak; Dr Kenneth Morisson, De Montforth Univerzitet; Dr. Tomislav Longinović, Univerziet u Madisonu, Wisconsin; Dr Natalia Pylypiuk, Univerziet Alberte; Andrej Korenić, Dr Azra Hromadžić, Syracuse Univerzitet

Galerija

Bonus video: