Srbija i Kosovo približili stavove o pravosuđu

Među temama razgovora bilo je i organizovanje, u saradnji sa OEBS, parlamentarnih izbora u Srbiji, odnosno glasanje Srba koji žive na Kosovu i Metohiji
0 komentar(a)
Ivica Dačić, Hašim Tači, Ketrin Ešton, Foto: Beta/AP
Ivica Dačić, Hašim Tači, Ketrin Ešton, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 13.02.2014. 08:53h

Beograd i Priština juče su "približili stavove" po pitanju pravosuđa, a u Briselu očekuju da će premijeri Ivica Dačić i Hašim Tači na sljedećem sastanku u okviru dijaloga finalizovati taj dogovor.

Kako je poslije jučerašnje 22. runde razgovora rekao srpski premijer, eksperti će u narednim danima finalizovati dogovor, koji će biti potvrđen na narednom sastanku s kosovskim premijerom.

"Očekuje se da će radne grupe, odnosno eksperti, u narednim danima finalizovati taj tekst i da ćemo se ponovo naći za jedan kratak period da donesemo i tu političku odluku o postizanju dogovora vezanog za pravosuđe", dodao je Dačić.

Dačić je dodao i da bi dogovor trebalo da podrazumijeva da, ako bude jedan sud, u onim djelovima tog suda koji zasijedaju na sjeveru Kosova većinu sudija i tužilaca čine Srbi.

Po njegovim riječima, razgovori su bili naporni i teški, a dvije strane imale su različite stavove, pri čemu kosovski Albanci nijesu željeli da sud bude podijeljen po etničkim kriterijumima.

Delegacija Beograda je, prema njegovim riječima, izrazila stav da, ukoliko u Kosovskoj Mitrovici bude formiran jedan sud i jedno tužilaštvo, to ne znači da će Srbi na sjeveru izgubiti svoju samosvojnost, imajući u vidu da postoji sedam opština, a ne samo četiri opštine na sjeveru Kosova i Metohije.

Dačić je dodao i da bi dogovor trebalo da podrazumijeva da, ako bude jedan sud, u onim djelovima tog suda koji zasijedaju na sjeveru Kosova većinu sudija i tužilaca čine Srbi.

Struktura suda neće, kako je istakao, biti samo po etničkim kriterijumima jer to nije praksa u pravosuđu niti želja Beograda.

Među temama razgovora bilo je i organizovanje, u saradnji sa OEBS, parlamentarnih izbora u Srbiji, odnosno glasanje Srba koji žive na Kosovu i Metohiji

On je istakao da je postizanje dogovora o pravosuđu veoma važno jer prijeti zastoj u pregovorima.

"Ne smijemo dozvoliti zastoj zato što je nama to direktno ključni kriterijum za napredak u pregovorima o članstvu Srbije u EU", rekao je Dačić.

Premijer Srbije je dodao da se na sastanku razgovaralo i o drugim temama, poput pitanja uhapšenih na Kosovu i Metohiji, poput Olivera Ivanovića.

"Beograd ne želi da utiče na rad pravosudnih organa, ali smatra da ta hapšenja mogu da destabilizuju političku situaciju na sjeveru i želi da sazna šta je razlog za ta hapšenja. Založili smo se da EU založi svoj autoritet da saznamo o čemu je riječ, zašto je došlo do tih hapšenja", rekao je Dačić

Među temama razgovora bilo je i organizovanje, u saradnji sa OEBS, parlamentarnih izbora u Srbiji, odnosno glasanje Srba koji žive na Kosovu i Metohiji, dodao je.

Ešton: Konačni dogovor na sljedećem sastanku

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton najavila je da će Dačić i Tači na sledećem sastanku finalizovati dogovor o pravosuđu.

"Vođena je sveobuhvatna diskusija o svim ključnim pitanjima vezanim za pravosuđe, na temelju Briselskog sporazuma i "svi relevantni elementi se sada razrađuju i biće dio paketa, koji će dvojica premijera finalizovati na sljedećem sastanku".

Juče postignuti napredak po pitanju pravosuđa Tači je označio kao "suštinski" i dodao da će sva rješenja biti u potpunoj saglasnosti sa kosovskim ustavom i zakonima.

"Očekujem novi susret sa Dačićem "za nekoliko dana", a preostalo je još nekoliko tehničkih pitanja o kojima će razgovarati ekspertske grupe kako bi se rješenje pronašlo za to vrijeme", rekao je Tači.

Po Dačićevim riječima, još nije dogovoren tačan datum narednog sastanka u Briselu, ali to bi moglo da bude u narednih "sedam do 10 dana, najdalje za dvije nedelje".

U delegaciji Beograda bio je i prvi potpredsjednik Vlade Aleksandar Vučić.

Bonus video: