BIH: Vlada ne da ostavku, nudi vanredne izbore

Kako je rekao Nikšić, ako izmjene izbornog zakona ne bude moguće usvojiti u kratkom roku, visoki predstavnik u BiH Valentin Incko treba da nametne te izmjene
19 komentar(a)
Ažurirano: 10.02.2014. 16:58h

U više gradova BiH i danas su nastavljeni protesti, posle žestokih nereda koji su počeli prošle nedelje, a skupovi na kojima se traže ostavke lokalnih funkcionera i ističu socijalno-ekonomski zahtevi ovog puta protekli su mirno.

U Sarajevu je više hiljada demonstranata tražilo ostavke Federalne vlade, a premijeru Nerminu Nikšiću, kao i ministrima, dat je rok da podnesu ostavke do 19 sati, što je on odbio pa su demonstranti blokirali saobraćaj na Skenderiji.

Predstavnici demonstranata u Sarajevu koji su danas pregovarali s federalnim premijerom Nerminom Nikšićem saopštili su da je jedan od zaključaka da treba pristupiti izmjenama Izbornog zakona BiH da bi se mogli organizovati prijevremeni izbori.

Vođa neformalne grupe građana Amra Dulić rekla je okupljenima da će taj predlog sjutra biti poslat u Parlament na usvajanje po hitnom postupku.

Ostavku ne da, ali hoće na vanredne izbore: Nikšić (foto: sutra.ba)

Na pregovorima Vlade i demonstranata zaključeno je i da treba sačiniti spisak preduzeća za koja se sumnja da su nelegalno privatizovana i pokrenuti inicijativu kod pravosudnih organa da se te privatizacije preispitaju.

Ona je potvrdila da je Nikšić odbio da podnese ostavku koju su demonstranti tražili i da je naveo da će "odstupiti s funkcije ako na njegovo mesto dođe neko bolji od njega", javila je Fena.

Dnevni avaz je objavio da su se Nikšić i predsednik FBIH Živko Budimir obratili okupljenim novinarima ispred zgrade Vlade.

Nikšić je kazao da bi "bilo neodgovorno da on da ostavku i da ne može neko sa ulice da dođe i preuzme vlast", te da to treba obaviti u institucijama sistema i što prije izmijeniti izborni zakon kako bi bilo omogućeno održavanje vanrednih izbora.

Potvrdio je da će predlog ovih izmjena biti ujutro upućen u parlamentarnu proceduru.

Kako je rekao Nikšić, ako izmjene izbornog zakona ne bude moguće usvojiti u kratkom roku, visoki predstavnik u BiH Valentin Incko treba da nametne te izmjene.

Hamerom kroz demonstrante

Tokom današnjeg protesta došlo je do incidenta kada je crveni hamer velikom brzinom projurio kroz grupu demonstranata i udario dvojicu.

Kako prenosi "Dnevni avaz", policija je zaustavila vozilo, ali ga je odmah i pustila.

Još jedno vozilo bez registarskih tablica prošlo je kroz masu, a demonstranti su odlučili postaviti žardinjere kako bi onemogućili prolaz vozila.

Galerija

Bonus video: