Sarajevo: Oslobođeni uhapšeni demonstranti

Demonstranti su kazali za sebe da su samo građani Sarajeva "bez imena, nacionalnosti ili stranačke pripadnosti"
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.02.2014. 21:00h

Građani Sarajeva, Bihaća, Tuzle i Bijeljine su i danas mirno protestvovali.

U Sarajevu se tražilo oslobađanje pritvorenih demonstranata nakon sukoba održanih u petak. Stanovnici Bihaća pak, zahtijevali su ostavku kantonalnog premijera, dok su Tuzlaci podsjećali na razloge nezadovoljstva.

Oko 20.00 sati razišla se i posljednja grupa Sarajlija. Saobraćaj je pušten na svim saobraćajnicama koje su tokom dana bile blokirane.

Ranije je u večernjim satima iz zgrade Kantonalnog suda u Sarajevu pušteno preostalih osam uhapšenih od 38 privedenih demonstranata.

Građani su tokom protesta u Sarajevu, kako prenosi agencija Beta, nosili transparente na kojima je pisalo "Hoćemo zakone" i uzvikivali "Lopovi, ostavke, izlazite napolje!", "Bando lopovska!".

Demonstranti su kazali za sebe da su samo građani Sarajeva "bez imena, nacionalnosti ili stranačke pripadnosti".

U nedjelju je direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Himzo Selimović podnio ostavku. On je kao razlog naveo da ne bi mogao obezbijediti sigurnost ukoliko bi to od njega tražili članovi Predsjedništva BiH.

Na konferenciji za novinare Selimović je kazao kako je Direkcija uradila sve što je mogla u saradnji sa MUP-om Kantona Sarajevo kako bi neredi u Sarajevu bili spriječeni.

Do sada su ostavke podnijeli i premijeri Tuzlanskog, Sarajevskog i Zeničkog kantona, a Vlada Kantona Sarajevo odžava vanrednu sjednicu. Federacija BiH ima deset kantona, a građani koji protestvuju, traže ukidanje svih tih administrativnih jedinica.

Američka ambasade u BiH je ocijenila da su protesti u BIH "izraz nezadovoljstva građana ekonomskom, socijalnom i političkom situacijom" i pozvala političke vođe da da zahjteve građana ozbiljno uzmu u obzir i odbace pokušaje širenja straha i promocije nacionalističkih težnji.

Ambasada je u saopštenju podržala pravo građana na protest, ali i osudila svaki vid nasilja.

Premijer Hrvatske Zoran Milanović je tokom posjeta Mostaru izjavio da je Evropska unija dijelom kriva za stanje u BiH je je nezainteresovanošću za sudbinu BiH stvorila frustracije koje su eksplodirale.

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je, nakon susreta sa političkim vođstvom Republike Srpske u Beogradu, izjavio da je RS stabilna za razliku od federacije i da njegova zemlja podržava njenu i stabilnost regije.

Predsjednik RS Milorad Dodik je kazao da su protesti sračunati radi destabilizacije RS te da ona neće prihvatiti međunarodnu intervenciju. Dodik je kazao i da nemiri pokazujuda BiH ne može preživjeti unutrašnje izazove.

Incko: Protesti u BiH opravdani

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko ocijenio je za bečki list "Kurier" da bi trebalo razmisliti i o trupama Evropske unije, ukoliko bi došlo do eskalacije sukoba u Bosni i Hercegovini. Incko je naglasio da su protesti u BiH opravdani, ističući da je posebno socijalna neravnopravnost vodila prema nezadovoljstvu ljudi.

"Razmotrićemo stanje u BiH u utorak, 11. februara, u međunarodnom upravljačkom odboru. Austrija će povećati broj svojih vojnika u BiH. Ako stanje bude eskaliralo moraćemo, eventualno, razmisliti o trupama EU, međutim, ne sada", rekao je Incko.

Povodom Inckove izjave "Kurier"-u oglasio se Ured visokog predstavnika u BiH (OHR).

"Visoki predstavnik je odgovarao na hipotetičko pitanje austrijskih medija o mogućoj ulozi EUFOR-a u BiH, ukoliko sigurnosna situacija u zemlji eskalira", saopštio je portparol OHR-a Eldar Subašić.

Galerija

Bonus video: