Uskoro novi sastanak

Nije postignut dogovor o prodaji Merkatora

Učesnici sastanka navodno su pokazali spremnost za traženje kompromisnog rješenja, pa i o prodajnoj cijeni dionice, ali o brojkama nijesu željeli da govore.
0 komentar(a)
Merkator, Foto: Arhiva "Vijesti"
Merkator, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 18.01.2014. 17:49h

Pregovori hrvatskog koncerna Agrokor i većinskih vlasnika Merkatora, koji su trajali dva dana u Beču, završeni su bez rezultata.

Pregovori se, kako prenose slovenački mediji, nastavljaju naredne sedmice.

Ljubljansko Delo navodi da pregovore, sa jedne strane, prati konstruktivna atmosfera, ali i da su sve prisutnija mišljenja da bi Agrokorov posao preuzimanja Merkatora mogao da propadne, prenosi Tanjug.

Sastanku u Beču prisustvovali su predsjednik Agrokora, Ivica Todorić, predstavnici šest banaka povjerilaca Merkatora, kao i prestavnici prodajnog konzorcijuma koji ima više od polovine Merkatorovih dionica.

Todorić je, kako se navodi, na sastanku iznio dvije već poznate ponude. Po prvoj bi bez dokapitalizacije za dionicu Merkatora platio 120 eura, a drugoj bi cijena po dionici bila 80 eura, uz dodatnu dokapitalizaciju od 225 miliona eura.

Učesnici sastanka navodno su pokazali spremnost za traženje kompromisnog rješenja, pa i o prodajnoj cijeni dionice, ali o brojkama nijesu željeli da govore.

Prema kupoprodajnom ugovoru, potpisanom u junu prošle godine, Agrokor se obavezao da od prodajnog konzorcijuma 12 firmi, banaka i Pivovarne Laško, preuzme 53,123 odsto dionica Merkatora, i da za dionicu plati 120 eura, što je ukupno oko 240 miliona eura.

Za 100-procentni udio u Mercatoru, Agrokoru bi bilo potrebno 452 miliona eura.

Agrokor je, međutim, 9. januara prodajnom konzorcijumu uputio novu ponudu, sa cijenom dionice sniženom na 80 eura, uz dokapitalizaciju od 225 miliona eura, od čega bi najveći dio išao bankama kao povraćaj dospjelih kreditnih obaveza Merkatora.

Slovenački mediji su već prethodno spekulisali da Agrokor ne može da pribavi novac za kupovinu Merkatora.

Hrvatski koncern je krajem prošle godine takve informacije demantovao.

Prema ranijim informacijama slovenačkih medija, sudbina poslovne transakcije oko Mercatora trebalo bi da bude poznata do kraja januara.

Agrokor je najveća hrvatska privatna kompanija sa oko 40 hiljada zaposlenih, a bavi se maloprodajom, proizvodnjom, preradom i distribucijom hrane.