I dalje bez dogovora o preuzimanju Merkatora

Sastanak je dogovoren u Beču, jer je tamo sjedište austrijske Erste banke koja je najveći kreditor Merkatora
73 pregleda 0 komentar(a)
Merkator, Foto: Arhiva "Vijesti"
Merkator, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 17.01.2014. 16:35h

Iako do kraja januara treba zaključiti ugovor o finansijskom restrukturiranju Merkatora, na današnjem sastanku Agrokora i prodajnog konzorcijuma većinskih vlasnika Merkatora još ne treba očekivati konačan dogovor o uslovima po kojima će hrvatski koncern preuzeti najveći slovenački trgovinski lanac, pišu ljubljanski mediji.

U razgovorima, u čijem središtu su dvije Agrokorove ponude - stara, po kojoj bi vlasnicima platio 120 eura za dionicu i nova, po kojoj bi cijena dionice bila 80 eura, uz dodatnu dokapitalizaciju firme u visini od 225 miliona eura, ima 20-30 učesnika, među kojima su i glavne banke-povjerioci Merkatora, piše ljubljansko Delo.

Sastanak je dogovoren u Beču, jer je tamo sjedište austrijske Erste banke koja je najveći kreditor Merkatora, prenosi zagrebački Poslovni dnevnik.

"U Beču se traži ravnoteža između dva interesa - koja je još prihvatljiva cijena za vlasnike Merkatora i pod kakvim uslovima su banke spremne da reprogramiraju dugove Merkatoru u slučaju da ga preuzme Agrokor", rekao je za "Delo" neimenovani izvor.

Ljubljanski list Dnevnik navodi da vlasnici Merkatora, uz izuzetak banaka, na sastanku žele da dobiju precizne informacije o tome kako će i kojim finansijskim sredstvima Agrokor preuzeti Merkkator.

Za većinu vlasnika Merkatora u konzorcijumu bila bi prihvatljiva cijena od 105 eura po deonici, navodi list, ali dodaje da se slovenačka premijerka Alenka Bratušek zauzela da se održe uslovi po pitanju cijene akcija iz ranije potpisanog kupoprodajnog ugovora.

Bonus video: