Ukrajinski haker koji je opljačkao 60 miliona dolara izručen SAD

Litvinenko je uhapšen još 25. avgusta 2012. u Splitu, koga američko pravosuđe traži zbog raznih oblika međunarodnih internet prevara
61 pregleda 3 komentar(a)
haker, špijuniranje, Foto: Shutterstock.com
haker, špijuniranje, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 16.01.2014. 14:49h

Iz Hrvatske je u SAD izručen Ukrajinac Sergej Litvinenko, osumnjičen da je kompjuterskim prevarama oštetio 800.000 ljudi i opljačkao 60 miliona dolara.

Ukrajinski državljanin Litvinenko je uhapšen još 25. avgusta 2012. u Splitu, koga američko pravosuđe traži zbog raznih oblika međunarodnih internet prevara i kompjuterskog kriminala, piše Jutarnji list.

Hapšenje, a potom i izručenje Litvinenka 10. januara nadležnim službama SAD, rezultat je dobre saradnje hrvatskih i američkih pravosudnih i policijskih institucija koje su, kako je naglašeno na konferenciji za novinare u Direktoratu policije, "odlično sarađivale na ovom slučaju".

Načelnik Policijske nacionalne kancelarije za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala Mario Bertina naglasio je da policija nije željela previše da izlazi u javnost s pojedinostima ovog slučaja kako bi se "sve obavilo kako treba".

Prema njegovim riječima, izručenje je potrajalo jer je Litvinenko koristio sve pravne lijekove da bi spriječio odlazak u SAD, prenosi agencija Hina.

Orlando Velaskes iz američke ambasade u Hrvatskoj objasnio je da se ukrajinski državljanin nalazio na međunarodnoj potjernici zbog sumnje da je učestvovao u velikim međunarodnim računarskim prevarama, ali je zbog posebnosti slučaja odbio da iznosi pojedinosti.

Bonus video: