Agrokor sve dalje od preuzimanja Merkatora

Agrokoru, koji je smanjio ponuđenu cijenu za dionicu sa 120 na 80 eura, za realizaciju posla potrebno je oko 500 miliona eura
0 komentar(a)
Merkator, Foto: Www.muskiportal.com
Merkator, Foto: Www.muskiportal.com
Ažurirano: 12.01.2014. 13:06h

Dioničari Merkatora traže da im Agrokora tokom sljedeće nedjelje dostavi dodatna obrazloženja o novoj ponudi za preuzimanje tog trgovinskog lanca.

Prodajni konzorcijum većinskih vlasnika Merkatora u subotu je u Ljubljani na sastanku razmatrao novu ponudu koncerna Agrokor kojim se snižava cijena za dionicu u odnosu na kupoprodajni ugovor i nudi dokapitalizacija, objavila je slovenačka komercijalna televizija POP-TV, a prenosi hrvatski portal Business.hr.

Budući da bi na osnovu novog plana, koji im je dostavljen na četiri stranice, dobili znatno manji iznos za svoje dionice, dioničari su od Agrokora zatražili da im iduće nedjelje dostavi dodatna obrazloženja, a naročito informaciju o tome kako će prikupiti sredstva za realizaciju kupoprodajnog ugovora, javila je POP-TV koja tvrdi da je zaključivaje posla, odnosno realizacija ugovora kupaca i Agrokora sve manje vjerovatna budući da rok ističe krajem januara.

Agrokoru, koji je smanjio ponuđenu cijenu za dionicu sa 120 na 80 eura, za realizaciju posla potrebno je oko 500 miliona eura, a zbog snižene cijene dioničarima nudi dokapitalizaciju Merkatora sa 226 miliona eura.

Od tog iznosa bi, kako navodi POP-TV, 50 miliona eura bilo upotrebljeno za isplatu dobavljača, a 176 miliona za vraćanje dijela Merkatorovih kreditnih obaveza povjeriocima.

Bonus video: