Hrvatska: Iz oglasa povučeno 200.000 nekretnina

Sa najposjećenijih oglasa povučeno gotovo tri četvrtine ponuda za prodaju kuća i stanova
0 komentar(a)
Zagreb, Foto: Shutterstock
Zagreb, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.01.2014. 10:59h

Tri dana nakon stupanja na snagu Zakona o gradnji, samo sa jednog portala za prodaju nekretnina u Hrvatskoj je povučeno je posljednjeg dana 2013. godine više od 50.000 oglasa.

Procjenjuje se da je iz svih oglasnika za prodaju nekretnina povučeno najmanje 200.000 oglasa, piše zagrebački “Jutarnji list”.

Zakonom je predviđeno, naime, kažnjavanje prodavaca nekretnina koji nije pribavio energetski sertifikat, bez obzira da li se radi o privatnom licu ili agenciji.

List piše da je ukupno sa najposjećenijih oglasa povučeno gotovo tri četvrtine ponuda za prodaju kuća i stanova, a razlog je jasan: Ministarstvo gradnje odredilo je kazne i do 30.000 kuna (oko 4.000 eura) za one koji oglašavaju nesertifikovanu nekretninu.

Vlasnik agencije "Opereta" Boro Vujović je za “Jutarnji” rekao da se do prije nekoliko dana nadao da će neko u državi ipak “doći pameti” i da će ta odredba biti izmijenjena. Međutim, to se, kako navodi, nije dogodilo, pa je i on iz oglasa povukao sve nekretnine koje nemaju energetski sertifikat.

Ne shvata, kaže, šta je svrha novog zakona, jer državni budžet tom mjerom ne dobija ništa, već suprotno.

"Država gubi jer će u budžet ići još manje novca od poreza na promet nekretnina”", kaže Ranilović.

Inače, maksimalna cijena izrade energetskog sertifikata košta oko 1.600 eura.

Bonus video: