Mišković: Nisam kriv, platio sam kauciju, imam pravo na normalan rad

On je kazao da ima problema s bankama i poslovnim partnerima. Požalio se i na blokirana sredstva u fimama i pozvao sud da riješi to pitanje.
94 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 26.12.2013. 18:28h

Miroslav Mišković je u Specijalnom sudu u Beogradu gdje mu je danas nastavljeno suđenje rekao da je pasoš njegovo osnovno sredstvo za rad i dodao da je podignuta medijska hajka pošto mu je sud nedavno privremeno vratio pasoš radi puta u London.

"Svi koji plate kauciju i dobiju pasoš imaju pravo na normalan rad, a sa mnom to nije slučaj. Moja zgrada 'Delta hodlinga' se snima, snima se ko ulazi", rekao je Mišković.

On je kazao da ima problema s bankama i poslovnim partnerima. Požalio se i na blokirana sredstva u fimama i pozvao sud da riješi to pitanje.

"Blokirali ste mi ličnu imovinu od 45 miliona eura, a šteta za koju se teretim iznosi 16,5 miliona eura. Blokirane su i firme koje nemaju veze sa ovim, ne možemo da isplatimo plate radnicima, prebacujemo ih...molim vas nemojte to da radite...", rekao je Mišković.

Rekao je da u London nije putovao zbog sebe, već zbog posla i 8.000 zaposlenih u "Delta holdingu".

Vlasnik "Delte" je nastavio da negira optužbe koje mu se stavljaju na teret u vezi sa krivičnim djelom zloupotreba položaja odgovornog lica i utaja poreza.

On detaljno negira i krivično djelo poreska utaja za koje je takođe optužen, tvrdeći da mu je to delo kasnije "nakačeno", jer je optužnica za zloupotrebu " tanka", da bi strani ambasadori i njegovi poslovni partneri vidjeli da tu, ipak, ima nečeg.

"Moja kompanija je za posljednjih 10 godina platila porez od 1.8 milijardi eura. Porez je za mene svetinja i ove optužbe su besmislene I smiješne"”, rekao je Mišković u nastavku izlaganja odbrane.

On je istakao da u slučaju za koji je optužen “poreza nije ni bilo”, objašnjavajući da mu je najeminentnija američka kompanija KPMG uradila izvještaj prema kom “nema poreza koji treba da plati - jer u prenosu akcija nije ostvario kapitalni dobitak, pa poreska obaveza nije ni nastala”.

Mišković se takođe pozvao I na stavove Vrhovnog kasacionog suda i Poreske uprave da kada nema kapitalnog dobitka nema ni poreske obaveze i upitao kako onda da se brani i od čega.

"Kad je porez u pitanju tu smo apsolutno postupili u skladu sa zakonom"”, naveo je vlasnik Delte.

Prema njegovim riječima, poreski inspektor je 12. maja 2010. godine konstatovao da je porez njegove firme 100 odsto u skladu sa zakonom, a kasnije je poslije krivične prijave od 28. marta 2012. konstatovano drugačije.

"Imam utisak da je neko htio meni, Marku i Delti da nanese velike probleme. U poslovnom ozbiljnom svijetu ko ne plaća porez, niko neće sa njim da radi, ni banke ni ozbiljne firme"”, rekao je Mišković.

On je, međutim, naveo da, na sreću, i dalje sve svjetske kompanije posluju sa Deltom, ali da ima puno problema da im objasni da nema poreske utaje.

Vlasnik najmoćnije kompanije u Srbiji trvrdi da je cio proces protiv njega šteta za Srbiju, a ne za njega.

"Ne priliči da ja ovdje kao najveći privrednik u Srbiji sjedim u sudnici i učim poreske zakone, a ne znam ni od čega da se branim”", rekao je Mišković.

Mišković je istakao da nema namjeru da ode iz Srbije i da nije kriv.

"Ostajem ovdje, zato što znam da nisam počinio nikakvo krivično delo i zato što sam nevin", rekao je Mišković i dodao da je je on "taj Miroslav Mišković koji se predao pravosuđu Srbije i koji vjeruje u pravosuđe Srbije".

Mišković je od predsjednika Srbije i svih pravosudnih instanci zatražio da zaštite pretpostavku njegove nevinosti.

Na suđenje je došlo svih 11 optuženih, a prisustvuju i strani posmatrači.

Strani eksperti koji prisustvuju suđenju Miškoviću (foto: Tanjug)

Mišković je iznošenje odbrane počeo 15. decembra negirajući sve optužbe koje mu se stavljaju na teret i istakao da "brani čast svih privrednika i tržišnu privredu".

Sud je obezbijedio prevodioce za engleski jezik punomoćnicima firme "Hemsljd" sa Kipra, koja je u vlasništvu Miškovića, a koja u ovom slučaju jeste preduzeće od koga bi mogla da bude oduzeta određena imovina ukoliko se utvrdi krivica optuženih.

Galerija

Bonus video: