Beograd: Nastavlja se suđenje Miroslavu Miškoviću

Na početku suđenja u novembru Mišković je negirao optužbe da je sa saradnicima oštetio putarska preduzeća za više miliona eura
0 komentar(a)
Miroslav Mišković, Foto: BETAPHOTO
Miroslav Mišković, Foto: BETAPHOTO
Ažurirano: 26.12.2013. 10:54h

U Specijalnom sudu se nastavlja suđenje vlasniku "Delta Holdinga" Miroslavu Miškoviću, njegovom sinu Marku, Milu Ðuraškoviću i još osam optuženih.

Na početku suđenja u novembru Mišković stariji je negirao optužbe da je sa saradnicima oštetio putarska preduzeća za više miliona eura, ističući da ne razumije za šta je odgovoran, jer je njegovo poslovanje u tom slučaju "primjer kako treba da se radi".

On bi danas trebalo da nastavi izlaganje odbrane i izjasni se detaljno i o krivičnom djelu poreska utaja za koje je takođe optužen, a potom će odgovarati na pitanja branilaca, tužilaštva i suda.

Početak procesa iz sudnice je proces pratilo pet stranih posmatrača kojima je obezbijeđen prevod o trošku vlasnika "Delta holdinga", po odobrenju suda, a njihovo prisustvo očekuje se i u nastavku procesa.

Optužnica tereti Miškovića i ostale da su od 2005. do 2010. godine nezakonitim izvlačenjem novca iz putarskih preduzeća i utajom poreza oštetili putarska preduzeća za 16,95 milijardi dinara, a budžet za 472 miliona dinara.

Miroslavu i Marku Miškoviću i Milu Ðuraškoviću na teret se stavljaju krivična djela zloupotreba položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu i poreska utaja. Za oba djela zakonom je zaprijećena kazna do 10 godina zatvora.

Od jula se brani sa slobode

Vlasnik "Delta holdinga" pušten je 23. jula iz pritvora, koji mu je zamenjen jemstvom od 12 miliona eura u dinarskoj protivvrijednosti, a koje je uplatila njegova kompanija da bi se branio sa slobode.

Miškoviću je privremeno oduzet pasoš i određena mjera zabrane napuštanja boravišta, uz obavezu javljanja Policijskoj upravi za grad Beograd, svakog prvog radnog dana u mjesecu.

Ista ova mjera predvidena je i za njegovog sina Marka, kome je 7. oktobra ukinut kućni pritvor za jemstvo hipotekom na lokal vrijenosti 3,3 miliona eura.

U kućnom pritvoru je ostao vlasnik Nibens grupe Milo Ðurašković, dok se ostali optuženi brane sa slobode.

Bonus video: