SASTAO SE SA PATRIJARHOM

Vučić: Rješenje za Kosovo nije na vidiku, nijesam optimista

"Konačno će biti onda kada bude konačno, ne prije toga"
93 pregleda 7 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 04.08.2018. 11:37h

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da kompromisno rješenje za Kosovo nije na vidiku i da nije optimista po tom pitanju, piše Tanjug.

Na pitanje novinara, poslije sastanka sa patrijarhom, o tome šta je to konačno kompromisno rešenje za Kosovo o kojem svi stalno govore, Vučić kaže:

"Konačno će biti onda kada bude konačno, ne prije toga. O tome ću govoriti ako bude moguće postizanje takvog rješenja. Sada takvog rješenja nema i nijesmo ga dobili. Da li je na vidiku? Mislim da nije. Nisam optimista", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je proteklih nekoliko dana zabilježeno višeslojno agenturno djelovanje, zbog toga je Srbija dovedena u situaciju da se brani od tračeva.

On je kazao da je proteklih dana zabilježeno višeslojno agenturno djelovanje zbog kojih je Srbija dovedena u situaciju da se brani od tračeva.

"I sad bi trebalo da budemo srećni? Trebalo bi da budemo srećni da se nešto dogodilo - formiranje ZSO, a ne zato što nas danas nijesu pobili. Prethodnih dana imali smo djelovanje iz raznih centara moći kako se nešto strašno kuva, kako su strašni zločinci iz Beograda sa nešto malo manjim zločincima u Prištini nešto spremaju. Taj ko to kaže mora biti ne samo zlonamjeran, nego težak bolesnik", kaže on.

Ponovio je da je Srbija međutim uspjela u tome da se sačuva svaki život.

"A onda nas optužuju da se dogovarate sa Prištinom da ubijate Srbe kako biste ostvarili svoje političke ciljeve. Nema tog ljekara koji može da vam pomogne. Svoju zemlju optužujete da je zločinačka i da će da ubija svoje ljude. Gdje se to desilo - nikada i nigdje", primjetio je Vučić.

Ali, kaže, bilo je važno da se izađe sa svim tim kako Srbi ništa ne bi mogli da traže, dodao je on.

"Zato sam molio Srbe na KiM da ne preduzimaju ništa, da izdrže još nekoliko dana da se vidi šta ta mreža radi", rekao je Vučić.

"Šta je to država Srbija organizovala, šta je to loše uradila, šta su Srbi loše uradili? Osim što bismo mi željeli da ne budu svi Kosovari nego i Srbi i da, koliko je to moguće, pripadaju srpkoj državi. I u tome je moj grijeh i greh srpske države. Zato nam te pridike drže oni koju svoju državnost promjenili u kosovarsku", zaključio je on poslije sastanka sa patrijarhom.

"Rekao sam patrijarhu, otvoreno, sve što mislim, i o Kosovu i Metohiji, i drugim pitanjima, i ja sam od njega čuo sve što on misli i što misli SPC", rekao je Vučić poslije sastanka sa patrijarhom.

Vučić je novinarima prenio da su on i patrijarh saslušali jedan drugog dok su govorili o nacionalnim i državnim pitanjima.

"Zadovoljan sam što me je saslušao", rekao je predsjednik i precizirao da su razgovarali o položaju Srba na Kosovu i Metohiji, o položaju srpskog naroda u BiH, Hrvatskoj, Crnoj Gori, kao i posljedicama zločina i ubijanja i protjerivanja u akciji Oluja, prije 23 godine, ali i o katastrofalnim demografskim kretanjima i neophodnosti preduzimanja ozbiljnih i odgovornih mjera za opstanak srpskog naroda.

Kaže i da je upoznao patrijarha sa razgovorima i sadržini razgovora u Briselu.