Hrvatska: Ništa od referenduma o dvojezičnosti

Odbor predlaže Saboru da se Ustavni zakon o sprovođenju Ustava donese u roku od tri mjeseca poslije izmjena Ustava, a ne šest mjeseci, kako je ranije predloženo
1 komentar(a)
Hrvatski ustav, Foto: Novilist.hr
Hrvatski ustav, Foto: Novilist.hr
Ažurirano: 11.12.2013. 16:11h

Nacrtom promjena hrvatskog Ustava, koji je upućen u saborsku proceduru, ograničavaju se teme o kojima se može raspisati referendum.

Kako su najavljivali hrvatski političari, jedna od zabranjenih tema za referendumsko izjašnjavanje biće ukidanje dvojezičnosti, odnosno podizanje cenzusa za upotrebu pisma manjina sa 30 na 50 odsto pripadnika nacionalne manjine u lokalnim sredinama.

Takav referendum traži štab za odbranu hrvatskog Vukovara, organizacija koja se bori protiv upotrebe ćirilice u Hrvatskoj. U Nacrtu promjena Ustava, koji je Saboru uputio Odbor za Ustav, zadržan je predlog da za raspisivanje referenduma treba skupiti 200.000 potpisa umesto sadašnjih deset odsto od ukupnog broja birača.

Za uspješnost referenduma o promjeni Ustava, odnosno akata koji se u Hrvatskom saboru donose dvotrećinskom većinom, trebaće da se izjasni više od 50 odsto od ukupnog broja birača, za akte koji se donose natpolovičnom većinom 40 odsto, a za "obične" zakone 25 odsto.

Odbor predlaže Saboru da se Ustavni zakon o sprovođenju Ustava donese u roku od tri mjeseca poslije izmjena Ustava, a ne šest mjeseci, kako je ranije predloženo.

Odredba o nezastarijevanju teških ubistava stupila bi na snagu 1. januara 2014.

Još ranije je prihvaćen predlog da se "područna samouprava" preimenuje u regionalnu, kao i da se Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina i ostali ustavni zakoni donose po istoj proceduri kao i promjene Ustava.

Ovaj nacrt najprije treba u Saboru da bude izglasan natpolovičnom većinom. Poslije objavljivanja u Narodnim novinama, Sabor ponovo raspravlja o promjenama Ustava i usvaja ih dvotrećinskom većinom, vjerovatno idućeg petka, javlja agencija Hina.

Bonus video: