Mur: Briselski sporazum se mora u potpunosti ispuniti

On je odbacio spekulacije da su SAD zaboravile Balkan, rekavši da broj posjeta visokih funkcionera američke administracije Srbiji i regionu pokazuje upravo suprotno
63 pregleda 0 komentar(a)
Džonatan Mur, Foto: Tanjug
Džonatan Mur, Foto: Tanjug
Ažurirano: 10.12.2013. 21:17h

Direktor Kancelarije Stejt departmenta za južnu i centralnu Evropu Džonatan Mur izjavio da se moraju ispuniti svi uslovi Briselskog sporazuma.

On je, takode, izrazio nadu da ce Beograd i Priština do kraja sedmice naci rješenja i za preostala otvorena pitanja.

"Ovo je posebno velika i važna faza dijaloga", rekao je Mur u intervjuu Tanjugu, podsjecajuci da je i on prisustvovao prethodnoj rundi razgovora u Briselu, 5. decembra.

SAD, prema njegovim rijecima, podržavaju Srbiju, ali za nju imaju istu poruku kao i Evropska unija: potrebno je obavezno ispuniti sve uslove sporazuma radi normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

"Otvoreno vam kažem, ja sam bio u Briselu i jasno je da nisu svi uslovi još uvijek ispunjeni", rekao je americki diplomata, dodajuci da tek treba da budu riješene "razne teme".

"Opštine imaju neka ovlašcenja i neka zajednica takode može uživati ta ovlašcenja. Nije to neka obična nevladina organizacija, nije ni državno tijelo, ali jeste nešto u skladu sa zakonom", rekao je Mur, naglasivši da je to u skladu sa Briselskim sporazumom.

"Obije delegacije moraju da razgovaraju, na primjer, o pravosuđu, o tome šta ce biti sa sudom na sjeveru Kosova, to je jedna od glavnih tema", kazao je Mur.

Govoreći o lokalnim izborima na Kosovu, Mur je rekao da će ovlašćenja Zajednice srpskih opština (ZSO) biti u skladu s kosovskim zakonima.

"Opštine imaju neka ovlašcenja i neka zajednica takode može uživati ta ovlašcenja. Nije to neka obična nevladina organizacija, nije ni državno tijelo, ali jeste nešto u skladu sa zakonom", rekao je Mur, naglasivši da je to u skladu sa Briselskim sporazumom.

On je objasnio da će ovlašćenja biti "praktična", kao što ih imaju lokalne vlasti u Americi, Srbiji i drugdje, u domenu obrazovanja, zdravstvene zaštite i drugih konkretnih lokalnih pitanja.

Mur je napomenuo da je o tome razgovarao u Prištini i s predsjednikom liste "Srpska" Vladetom Kostićem i ocijenio da je na Kosovu već jasno kakva će biti ovlašćenja ZSO, a da, ukoliko ima nekih pitanja, o tome može biti postignut sporazum.

Na pitanje kada očekuje rezultate istrage o trgovini ljudskim organima na Kosovu, koju vodi tim za ratne zločine, na čijem je čelu Amerikanac Klint Vilijamson, Mur je izrazio uvjerenje da ce rezultati biti poznati do juna 2014. godine, kada, kako je podsjetio, ističe i zakonski rok od 15 godina za istragu o eventualnim zločinima.

Komentarišući predstojeću odluku Evropskog savjeta o eventualnom formalnom otpočinjanju pristupnih pregovora sa Srbijom, Mur je poručio da Srbija, kao i dosad, ima punu podršku SAD za eventualno članstvo u EU.

Kada je riječ o pregovaračkom okviru za Srbiju, "to nije nešto što zavisi od nas, to mora da bude odluka EU i svih članica EU", kazao je on.

"Činjenica jeste da ce pitanje normalizacije (odnosa Beograda i Prištine) ostati otvoreno pitanje tokom tog procesa, ali tačno kakvu ulogu će igrati pitanje normalizacije tokom razgovora s Briselom nije za nas odlučujuće", rekao je američki diplomata.

On je odbacio spekulacije da su SAD zaboravile Balkan, rekavši da broj posjeta visokih funkcionera američke administracije Srbiji i regionu pokazuje upravo suprotno.

Mur je, prije Beograda, posjetio Prištinu i Tiranu, poslije Brisela, gdje je 5. decembra prisustvovao dijalogu.

Prije nego što je imenovan za direktora Kancelarije Stejt departmenta za južnu i centralnu Evropu, Mur je od 2009. godine bio zamjenik ambasadora SAD u BiH, u Stejt departmentu je od 1993. do 1995. godine radio kao desk oficir zadužen za bivšu Jugoslaviju, a 1991. godine radio je u američkoj ambasadi u Beogradu

Bonus video: