Dačić najavljuje: Opet ću se boriti za funkciju predsjednika Srbije

"Sigurno ću se kandidovati ako tada budem u politici. Bio sam treći na predsjedničkim izborima, a SPS mora da ima predsjedničkog kandidata"
1 komentar(a)
Ivica Dačić, Foto: Reuters
Ivica Dačić, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.12.2013. 13:46h

Premijer Srbje i lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio da planira da se 2017. godine kandiduje na predsedničkim izborima.

"Sigurno ću se kandidovati ako tada budem u politici. Bio sam treći na predsjedničkim izborima, a SPS mora da ima predsjedničkog kandidata", rekao je Dačić u intervjuu posljednjem Nedjeljniku, prenosi B92.

On je objasnio da je pad SPS-a počeo kad je Slobodan Milošević naložio da socijalisti podrže Vojislava Šešelja na predsjedničkim izborima, a nije dao Milutinu Mrkonjiću da se kandiduje. Na pitanje kada će biti vanredni parlamentarni izbori Dačić je rekao da je protiv izbora ali da nije toliko moćan da ih spriječi.

"Iako sam protiv izbora, nisam toliko moćan da ih spriječim. Ako neko ima želju da ide na izbore, on to može da uradi i bez mog pristanka. Ali, očigledno je da toga nema u smislu odluke", rekao je Dačić.

Upitan kada je o izborima posljednji put razgovarao s potpredsjednkom Vlade Srbje i liderom Srpske napredne stranke Aleksandrom Vučićem, premijer Srbije je kazao da za njih dvojicu to nije tabu tema i da će, ako odluče da idu na izbore, biti veliki problem za kada ih raspisati.

"Ako želite parlamentarne izbore, onda morate tu odluku sada da donesete. Ne zna se kada će početi pregovori s EU, a da bi počeli, mora da se ide na implementaciju Briselskog sporazuma, sporni su trenutno pravosuđe i policija, na red dolazi formiranje Zajednice srpskih opština", istakao je Dačić.

Prema njegovim riječima, pritisci će trajati i dalje.

"Maltene će nas na svakih nekoliko mjeseci iz Brisela postrojavati šta smo uradili. U cijeloj toj priči potrebno je naći obrazloženje kada i zašto ići na izbore. Da se ide na izbore samo zbog dva čovjeka? To se može i bez izbora", rekao je na kraju srpski premijer.

Bonus video: