Hrvatska: Sanaderove ćerke odbile da svjedoče protiv oca

Članovima uže porodice Iva Sanadera blokirani su računi nakon što je protiv bivšeg hrvatskog premijera pokrenut krivični porupak zbog sumnje u korupciju
66 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 27.11.2013. 12:26h

Ćerke bivšeg premijera Hrvatske i šefa Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Iva Sanadera odbile su danas da svjedoče protiv oca na suđenju za korupciju u slučaju Fimi-medija.

One su se na sudu u Zagrebu pozvale na zakonsku mogućnost da ne moraju svjedočiti protiv člana porodice.

Petri i Bruni Sanader, kao i ostalim članovima uže porodice, blokirani su računi pošto je protiv njihovog oca pokrenut krivični porupak zbog sumnje u korupciju.

Tako su starijoj ćerki, glumici Petri Sanader, blokirana tri računa u različitim bankama na kojima je bilo oko 58.000 eura, hiljadu franaka i 39.600 dolara.

Ona je danas rekla da će tražiti naknadu putnih troškova budući da je na sud došla iz Amerike, gdje posljednjih godina živi.

Prošle sedmice trebalo je da svjedoči supruga bivšeg premijera, Mirjana Sanader, ali je ona nedolazak opravdala stručnim simpozijumom, pa je sud kaznio sa 650 eura

I mlađoj ćerki nekad najmoćnijeg hrvatskog političara, ljekarki Bruni Sanader, blokirana su tri računa na kojima je bilo 34.000 eura, hiljadu franaka i 925 dolara.

Njoj su, prema tvrdnjama Sanaderove odbrane, blokirana i dva računa otvorena poslije pokretanja krivičnog postupka, a iz tužilaštva su rekli da oni nisu tražili blokadu.

Od početka suđenja Sanaderu, njegove ćerke, kao ni supruga, nisu dolazile na sud.

Prošle sedmice trebalo je da svjedoči supruga bivšeg premijera, Mirjana Sanader, ali je ona nedolazak opravdala stručnim simpozijumom, pa je sud kaznio s 5.000 kuna (oko 650 eura).

Na sudu bi trebalo da se pojavi početkom decembra da, kao svjedok odbrane, svjedoči o imovini nekad najmoćnijeg političara u zemlji pošto je tužilaštvo tražilo da im se ona oduzme.

Njen otac, Ivo Šarić, takođe treba da se pojavi na sudu kao svjedok odbrane, ali je njegov nedolazak prošle sedmice opravdan lošim zdravstvenim stanjem, ali uz ljekarsku dokumentaciju iz 2009. Ukoliko ne dostavi valjanu ljekarsku dokumentaciju, sudija Ivana Čalić je zaprijetila da će ga prisilno dovesti na sud.

U slučaju Fimi-medija tužilaštvo tereti Sanadera i Hrvatsku demokratsku zajednicu (HDZ), na čijem je čelu bio, zajedno s još devet fizičkih i pravnih lica, za izvlačenje oko 10 miliona eura iz državnih institucija i preduzeća od 2003. do 2009. godine.

Prema tvrdnjama tužilaštva, dio je završio u "crnom fondu" HDZ-a, a dio kod Sanadera.

Galerija

Bonus video: