Vatikan preuzima Međugorje: Sumnjivi hrvatski sveštenici

Sveta stolica namjerava da preko apostolskog nuncija preuzme upravljanje i nadzor nad Međugorjem
108 pregleda 0 komentar(a)
Međugorje, Foto: 24sata.hr/Pixsell
Međugorje, Foto: 24sata.hr/Pixsell
Ažurirano: 19.11.2013. 21:18h

Međugorje je opet u centru pažnje. Nešto više od tri decenije otkad je šestoro vjernika ugledalo Devicu Mariju, Vatikan namjerava da preuzme nadzor nad pastoralnim dešavanjima u „vjerskom Las Vegasu“.

Već dugo u Vatikanu razmišljaju o tome šta da urade s Međugorjem, a još 1991, deset godina poslije „prikazivanja“, bili su sumnjičavi kad su u pitanju poslovi međugorskih sveštenika, piše ljubljansko „Delo“.

Jedini stav o tim događanjima tada je saopštila Biskupska konferencija Jugoslavije: nakon obavljene analize članovi komisije nijesu mogli da utvrde natprirodne događaje. Rekli su i da će i dalje pratiti te pojave.

I tadašnja komunistička vlast u BiH bila je uzdržana: kad je vidjela da se Crkva distancirala, zaključila je da je bolje da se ljudi u tom kraju bogate nego da sve to zabrani. To područje se potom razvilo u svojevrstan vjerski zabavni park, pun iskrenih vjerskih emocija, želja i nadanja, ali komercijalnog kiča koji je preplavio cijeli kraj.

Biskupske konferencije Jugoslavije više nema, kao što nema ni Jugoslavije, pa je Vatikan, na predlog tadašnjeg pape Benedikta XVI, prije tri godine odlučio da oformi novu komisiju od 17 članova, među kojima je i šest kardinala, kao i sarajevski i zagrebački nadbiskupi Vinko Puljić i Josip Bozanić. Sastala se desetak puta, ali javnost (i pored obećanja da će to biti već ove godine) još nije dobila odgovor da li će Međugorje biti proglašeno za sveti kraj.

I prije odluke komisije, kako je prije neki dan objavio portal Vatican Insider, Sveta stolica namjerava da preko apostolskog nuncija preuzme upravljanje i nadzor nad pastoralnim aktivnostima Međugorja kako bi smanjila nadležnosti mostarskog biskupa, prenosi "Blic".

Vest vatikanskog portala izazvala je nova nagađanja, posebno zbog novog čuda kad je posljednjih dana septembra u kući žene (koja je 1981. bila među šestoro onih kojima se prikazala djevica Marija) počeo da svijetli 40 godina star kip Device Marije.

Pred njim su se u tom trenutku molile dvije hodočaskinje iz Italije, dok je vidovita Vicka, vlasnica kuće, bila na predavanju u Italiji. To je, naravno, privuklo nove hodočasnike. Međugorje, inače, godišnje obiđe više od 10.000 ljudi.

Bonus video: