Albanski premijer odbio Amerikance i povionovao se volji naroda

SAD su poručile juče da poštuju odluku Albanije i da su sigurne da će sirijski nervni agensi biti uništeni u roku koji je dogovoren sa Rusijom
23 komentar(a)
Ažurirano: 16.11.2013. 08:23h

Albanske vlasti su juče odbile zahtjev Sjedinjenih Američkih Država da u toj zemlji bude uništeno sirijsko hemijsko naoružanje, poručujući da zbog loše opreme nisu u mogućnosti da se izbore sa hiljadama tona toksičnog otpada.

Odluka ove članice NATO i pouzdane saveznice SAD predstavlja poraz za rusko-američki plan da se u toj zemlji unište sarin, iperit i drugi nervni agensi, jer je zbog ratnog stanja suviše opasno da oni budu uništeni u Siriji.

Pregovori su trajali do posljednjeg trenutka, izazvavši odlaganje planirane rasprave o tom planu u sjedištu Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW) u Hagu.

„Za Albaniju je nemoguće da bude uključena u ovu operaciju“, poručio je premijer Edi Rama u televizijskom obraćanju naciji. „Nemamo neophodne kapacitete da bismo se uključili u ovu operaciju“.

Stotine mladih je u znak protesta provelo noć kampujući ispred Ramine kancelarije.

„Ovdje nemamo infrastrukturu da bismo uništili hemijsko oružje“, kazala je za AP 19-godišnja studentkinja arhitekture Marija Peša. „Nemamo obavezu da o ovom pitanju slušamo bilo koga, ni NATO niti SAD“.

SAD su poručile juče da poštuju odluku Albanije i da su sigurne da će sirijski nervni agensi biti uništeni u roku koji je dogovoren sa Rusijom.

„SAD će nastaviti da sarađuju sa saveznicama i partnerima, kao i sa OPCW-om i Ujedinjenim nacijama kako bi osigurale eliminaciju sirijskog programa hemijskog oružja“, stoji u saopštenju američke ambasade u Tirani.

Američki ambasador u Tirani Aleksander Arvizu rekao je preksinoć da će Vašington biti razočaran ako Albanija odbije ponudu.

SAD „imaju alternative“, kazao je izvor iz OPCW-a, ali nije otkrio više detalja.

Izvori u Evropskoj komisiji su stavili do znanja da je vlada u Tirani trebalo da se posavjetuje sa susjednim zemljama oko zdravstvenih i bezbjednosnih posljedica prije odluke hoće li prihvatiti zahtjev Vašingtona.

Nacrtom predloga se predviđa da najveći dio zaliha hemijskog materijala bude iznijet iz Sirije za samo šest nedjelja, ili do 31. decembra, a da do marta budu uništena postrojenja za proizvodnju hemijskog oružja.

Dio plana koji još nije detaljno razrađen tiče se bezbjednog transporta hemijskog oružja preko ratnih zona do jedne luke, gdje će biti utovaren na brodove i iznijet iz zemlje.

Nakon što hemikalije budu bezbjedno iznijete iz Sirije, krenuće pritisak da one budu uništene u kratkom vremenskom roku, ali su diplomate zabrinute da bi one mogle pasti u pogrešne ruke, na primjer esktremista, ili ukradene i prodate na crnom tržištu.

Uništenje svih toksičnih materijala mora biti završeno do kraja naredne godine, šest mjeseci u odnosu na datum koji je prvobitno bio predviđen rusko-američkim planom.

Uništenje svih toksičnih materijala mora biti završeno do kraja naredne godine, šest mjeseci u odnosu na datum koji je prvobitno bio predviđen rusko-američkim planom

Predsjednik Bašar al Asad prihvatio je plan nakon što je Vašington zaprijetio da će upotrijebiti silu, kao odgovor na napad sarinom 21. avgusta u Damasku u kojem su poginule stotine osoba.

Albanija je bila kontroverzan izbor

Albanija je samo jedna od tri zemlje u svijetu koja je OPCW-u prijavila zalihe hemijskog oružja i uništila ih. Zemlje, među kojima su i SAD i Rusija, prijavile su zalihe, ali još nisu okončale njihovo uništavanje.

Međutim, smatra se da je Albanija bila kontroverzan izbor.

U martu 2008, u eksploziji u blizini Tirane stradalo je 26 osoba, povrijeđeno 300 a 5.500 domova je oštećeno ili uništeno. Istražitelji su zaključili da je uzrok bila upaljena cigareta u fabrici gdje je bilo oko 1.400 tona eksploziva, uglavnom zastarelih granata.

Albanija je uništila svoj mali arsenal hemijskog oružja 2007, ali vlasti moraju da izgrade postrojenje u kojem će biti prerađene desetine hiljada tona toksičnog otpada koji je rezultat uništavanja hemijskog oružja.

Galerija

Bonus video: