Hrvatska: Vidoševićeva kolekcija slika bogatija od Sanaderove

Vidošević je uhapšen pod sumnjom da je kao predsjednik Privredne komore Hrvatske učestvovao u krađi više od 32 miliona kuna
180 pregleda 6 komentar(a)
Nadan Vidošević, Foto: Croportal.ba
Nadan Vidošević, Foto: Croportal.ba
Ažurirano: 14.11.2013. 12:57h

Skandal koji proteklih dana pogađa Hrvatsku hapšenjem bivšeg predsjednika Privredne komore Nadana Vidoševića, koji je na toj funkciji proveo gotovo dvije decenje, ne prestaje, a istraga je otkrila da je on vlasnik znatno veće zbirke umjetničkih slika nego što je to bio bivši hrvatski premijer Ivo Sanader.

Policija pretražuje i impozantnu Vidoševiću nepokretnu imovinu koju čini jedna luksuzna kuća za odmor na samoj obali mora koju je, kako pišu hrvatski mediji, za 280.000 eura kupio samo dvije sedmice prije nego što će završtiti iza rešetaka.

Taj objekat i još nekoliko ranije kupljenih nalaze se u Nemiri kod Omiša. Time je, navodi se, Vidošević zaokružio blok vila koje redom nose imena po njegovoj majci, supruzi i ćerki, piše Večernji list.

Vidošević je uhapšen u utorak pod sumnjom da je kao predsjednik Privredne komore Hrvatske učestvovao u krađi više od 32 miliona kuna.

Istražni sudija zagrebačkog Županijskog suda odredio je sinoć Vidoševiću mjesec dana istražnog pritvora zbog mogućeg uticaja na svjedoke, a njegova cjelokupna imovina je blokirana.

To znači da će USKOK Vidoševiću blokirati sve što ima (kuću na elitnoj zagrebačkoj adresi, imanje u Gorskom kotaru, turističke objekte u Omišu, zemljište u Medulinu, zbirku umetničkih slika...), sve što glasi na njegovu suprugu te sva bogatstva (tri vile, kompanije, stanove, jahtu...) u formalnom vlasništvu njegove majke Marije Tudor Vidošević.

Mediji ukazuju da će poput bivšeg premijera Sanadera i Vidošević, nakon što USKOK utvrdi obim onoga što je zaradio i vrijednosti preduzeća, kuća, vila, stanova, turističkih kompleksa, automobila, umetnina i ostalog imetka koji posjeduje, morati da dokaže.

Sanaderovu sudbinu doživjeće i njegova zbirka umjetničkh slika, sve umjetnine koje su pronađene u nelegalnom podrumskom prostoru kuće u Zagrebu biće evidentirane, popisane, fotografisane i procijenjene od priznatih stručnjaka. Nakon toga one će biti pohranjene u Muzeju savremene umjetnosti.

Jednomjesečni pritvor

Vidoševiću je određen jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od uticaja na svjedoke i uništavanja dokumentacije. Zamjenik direktora Ureda za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (USKOK), Željka Pokupec, najavila je žalbu na dio odluke kojom je odbijen njihov predlog da se Vidoševiću zatvor odredi i zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela, prenosi Business. Istražni zatvor je određen i šefu Službe za finansijsko-računovodstvene poslove HGK, Josipi Mladinov, zbog opasnosti od uticaja na svjedoke i ponavljanja krivičnog djela.

Bonus video: