"KVALITET PRIJE BRZINE"

Han o Zapadnom Balkanu - izvoz stabilnosti umjesto uvoza nestabilnosti

"EU integracija Zapadnog Balkana je ulaganje u bezbjednost i stabilnost Unije. Ne treba zaboraviti geostrateški aspekt: ne bi bilo mudro ostaviti za sobom vakum koji koriste drugi međunarodni akteri čije vrijednosti nisu kao naše", istakao je Han
0 komentar(a)
Johanes Han, Foto: Reuters
Johanes Han, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.07.2018. 13:22h

Evropski komesar za proširenje Johanes Han zadovljan je strategijom EU za Zapadni Balkan (iz februara) jer je pokrenula novu dinamiku u regionu ali se zalaže za realizam u pogledu evrointegracije regiona.

U intervjuu za EURACTIV Njemačka Han je rekao da je najveći napredak u evrointegracijama na Zapadnom Balkanu u posljednjih godinu dana zabilježila Makedonija ali da su i ostali iz regiona napredovali više nego ranije.

Na pitanje da li je 2025, koja se u strategiji navodi kao godina mogućeg proširenja EU, suviše daleko za zemlje koje žele u EU, Han je rekao da taj indikativni datum nije predaleko jer je za reforme i usvajanje standarda EU potrebno vrijeme i da nije stvar samo u promjenama zakona, već i u njihovoj primjeni.

Kako je dodao, s obzirom na procedure ratifikacije u nekim zemljama, "taj indikativni datum je veoma ambiciozan ali izvodljiv... Kvalitet prije brzine".

Za Makedoniju je Han rekao da je prevazišla duboku političku krizu, da napreduje sa sprovođenjem sporazuma iz Pržina i reformskim prioritetima sa novom, reformskom i proveropskom vladom.

"Konačno, poslije 27 godina pregovora uz posredovanje UN, spor Skoplja i Atine oko imena je riješen. Taj istorijski sporazum predstavlja značajan korak ka realizaciji evroatlantske perspektive zemlje", istakao je Han pozivajući političke aktere u Makedoniji da budu konstruktivni kako bi dostigli taj cilj.

"Može se reći da su sve zemlje napredovale u posljednjih godinu dana, iako različitm brizinom i intenzitetom. Crna Gora i Srbija, koje su trenutno "predvodnici" po otvaranju poglavlja u posljednjih godinu dana su ih više otvorili i sada imaju 31 odnosno 14 otvorenih od 35", rekao je Han.

Albanija je dobro napredovala sa reformskim prioritetima, posebno sa ambicioznom reformom pravosuđa, a vlada je pokazala jedinstvo u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Kao i Makedonija, Albanija radi na rješavanju otvorenih graničnih pitanja i želi dobre susjedske odnose, kazao je Han i istakao da je zahvaljujući značajnom napretku obje zemlje Evropska komisija preporučila otvaranje pregovora.

"Kosovo je ispunilo preostale uslove za viznu liberalizaciju, pa smo mogli da damo preporuku, dok je Bosna i Hercegovina odgovorila na pitanja iz Komisijinog upitnika, što je uslov za davanje statusa kandidata", rekao je evropski komesar.

Prema Hanovim riječima, proširenje EU na Zapadni Balkan je relevantnije nego ikad, posebno s obzirom na sve veću eroziju globalnog poretka zasnovanog na pravilima.

"Zapadni Balkan je okružen članicama EU i pripada Evropi geografski, istorijski i kulturno", rekao je Han i istakao da je u najboljem interesu EU da obezbijedi stabilnost i prosperitet u svom susjedstvu.

"Moj princip za proširenje je izvoz stabilnosti umjesto uvoza nestabilnosti. U tom smislu, EU integracija Zapadnog Balkana je ulaganje u bezbjednost i stabilnost Unije. Ne treba zaboraviti geostrateški aspekt: ne bi bilo mudro ostaviti za sobom vakum koji koriste drugi međunarodni akteri čije vrijednosti nisu kao naše", istakao je Han.

U vezi Turske, za koju se članice EU slažu da se posljednjih godina sve više udaljava od osnovnih vrijednosti EU, Han smatra da treba nastaviti dijalog sa tom zemljom koja je važan partner iz geostrateške perspektive.

Na duži rok, prema Hanovom mišljenju, treba razmisliti o novom formatu pregovora sa Turskom koja ne može ili ne želi da ispunjava uslove u okviru pristupnih pregovora.