Kosovo: Uhapšena grupa povezana sa Al Kaidom

Divizija za istragu i zločine kosovske policije je poslije višemjesečne istrage u koordiniranoj operaciji Uragan pronašla i značajnu količinu oružja
7 komentar(a)
Kosovo, hapšenje, Foto: Kosovaonline.info
Kosovo, hapšenje, Foto: Kosovaonline.info
Ažurirano: 12.11.2013. 15:09h

Policija Kosova uhapsila je u operaciji Uragan šest osoba osumnjičenih za pripremu terorističkih napada i povezanost sa terorističkom organizacijom Al Nusra, ogrankom mreže Al Kaide u Siriji.

Kosovska policija je u ponedjeljak uhapsila Genca S. čiji je nadimak Ebu Hafs Al Albani, za koga se sumnja da je dio Al Kaide na Balkanu, koja najavljuje skori dolazak u ovaj dio Evrope.

List Koha ditore navodi da je policija Kosova u akciji u Prištini i Gnjilanu uhapsila još pet osoba, od kojih se za četvoro sumnja da su povezani sa terorističkim djelovanjem, dok je jedna osoba osumnjičena za širenje vjerske mržnje.

Divizija za istragu i zločine kosovske policije je poslije višemjesečne istrage u koordiniranoj operaciji Uragan pronašla i značajnu količinu oružja.

"Tužioci Euleksa istražuju osam slučajeva terorizma, od koji su četiri u preliminarnoj fazi, a protiv dvije osobe podignuta je optužnica", saopštila je ova misija.

Prema pisanju prištinskog dnevnika, građani Kosova i dalje dobrovoljno idu da se bore u Siriju i za sada nema neke strategije da se to zaustavi.

Humanitarna turska organizacija IHH sumnjiči se da vrši regrutaciju Albanaca i za to je otvoreno optužena, dok je iranska novinska agencija Fars izvijestila da je posljednja grupa Albanaca, koja je regrutovana za Siriju, imala 90 pripadnika.

Bonus video: