Završeni 452. skokovi sa Starog mosta: Listo opet pobjednik u Mostaru

Za titulu najboljeg skakača sa Starog mosta danas se takmičilo 40 skakača iz čitave regije
287 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 29.07.2018. 18:25h

Lorens Listo pobjednik je ovogodišnjih 452. tradicionalnih skokova sa Starog mosta u Mostaru u disciplini skokovi na glavu – lasta. U skoku na noge - prvo mjesto je osvojio Igor Kazić sa stotinu bodova.

Listo je ovim trijumfom došao do dvanaeste pobjede, što ga je primaklo na korak legendarnoj mostarskoj lasti Emiru Baliću, koji imao trinaest trofeja, piše Radio Sarajevo.

Drugo mjesto u skokovima na glavu osvojio je Mustafa Šarić sa 99 bodova, a treći je bio Dino Bajrić sa 98 bodova. Drugi u skokovima na noge bio je Adin Boškajlo sa 100 bodova, a treći Edi Fink sa 98 bodova.

Za titulu najboljeg skakača sa Starog mosta danas se takmičilo 40 skakača iz čitave regije među kojima su bila dva maloljetnika kojima su roditelji potpisali saglasnost za učestvovanje.

Žiri u sastavu Emir Balić, Mirsad Deda Pašić, Alica Jakirović, Semir Drocić i Semir Kazazić, ocjenjivao je prilazak mostu, odraz, let, te upad u vodu.

Legendarni mostarski skakač Emir Balić izjavio je kako se "mostarska lasta" skače samo u Mostaru, i kaže da je ona stvorena i datira još od riječi i zapažanja Evlije Čelebijeza vrijeme njegovog boravka u Mostaru.

Inače, skokovi se tradicionalno izvode u dvije kategorije - na noge i na glavu (lasta). U skokovima na noge poželjno je da skakač prilikom ulaska u vodu napravi što manji pljusak (štrap) dok je u skokovima na glavu obrnuto, podsjeća Radio Sarajevo.

Tradicija skokova seže u daleku prošlost u 16. vijek iz vremena gradnje samog mosta kada je malo ko u zajednici koja je brojala 4.000 stanovnika znao i plivati. Prvi skok zabilježen je 1664. godine dok je formalno takmičenje ustanovljeno 1968. i otad se održava svakog ljeta.

Skokovi sa Starog mosta su jedinstveni budući da se po mnogo čemu razlikuju od figurativnih skokova. Imaju 196 pozicija koje su jednim dijelom kombinacija sporta i nauke, a kod skokova sa Starog mosta ni jedan skok nije isti, postoji samo standard figura.

Galerija