Prištinski mediji: Vulin za stvaranje Republike Srpske na Kosovu

Vulin se prilikom posjete opštini Orahovac u nedelju, 13. oktobra, susreo sa aktivistima "Srpske liste" i tada najavio "izgradnju srpske"
10 komentar(a)
Aleksandar Vulin, Foto: BETAPHOTO
Aleksandar Vulin, Foto: BETAPHOTO
Ažurirano: 18.10.2013. 09:11h

Ministar Vlade Srbije zadužen za Kosovo Aleksandar Vulin promoviše stvaranje Republike Srpske na Kosovu, piše prištinski dnevnik Tribuna u petak i navodi da Vulinove izjave uznemiruju kosovsku vladu i međunarodnu zajednicu.

Ovaj list ističe da se Vulin prilikom posjete opštini Orahovac u nedelju, 13. oktobra, susreo sa aktivistima "Srpske liste" i tada najavio "izgradnju srpske".

"Glasajte za srpsku (listu) 3. novembra, kako bi 4. novembra počeli izgradnju srpske", rekao je tada ministar zadužen za Kosovo, prema navodima ovog lista.

Tribuna dodaje da su Vlada Kosova i međunarodne institucije ovo shvatile kao "jasnu aluziju" na stavaranje Republike Srpske na Kosovu, što je bio glavni razlog zašto Vulinu juče nije odobren ulazak na tu teritoriju.

Vulin je na Kosovo došao uprkos zabrani i na sjeveru Kosova zajedno s ministarkom energetike Srbije Zoranom Mihajlović posjetio hidrocentralu Gazivode, trafo-stanicu Valjac i rudarski kombinat Trepča.

On je izjavio da je na Kosovo došao pošto nije imao zabranu od strane Euleksa, dok je ova misija jasno stavila do znanja da nije ona ta koja odlučuje o posjetama srpskih zvaničnika Kosovu, već to čine institucije Kosova.

Dnevnik Koha ditore piše u današnjem izdanju da o posjetama visokih srpskih zvaničnika Kosovu više neće odlučivati zamjenik premijera i ministar pravde Hajredin Kuči, koji je zabranio dolazak premijera Srbije Ivice Dačića prošle nedelje, već će to od sada biti nadležnost ministra unutrašnjih poslova Bajrama Redžepija.

Poslanici opozicionih stranaka su jučerašnji ulazak Vulina na Kosovo uprkos zabrani ocenili kao veliki neuspjeh vlade, a poslanici pokreta Samoopredeljenje su zatražili da se svim zvaničnicima Srbije ne dozvoli ulazak dok Srbija ne bude priznala nezavisnost Kosova.

Bonus video: