Dačić: Nadam se da će biti dovoljno razuma u Briselu

Srbija ne može da bude odgovorna za nešto što neko drugi radi i treba da se podijeli jasno šta je čija odgovornost, poručio je Dačić
2 komentar(a)
Ivica Dačić, Foto: BETAPHOTO
Ivica Dačić, Foto: BETAPHOTO
Ažurirano: 05.10.2013. 18:03h

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da se nada da će biti dovoljno razuma u Briselu i da će srpskim zvaničnicima biti omogućeno da odu na Kosovo prije lokalnih izbora, ali da će njegovo učešće u pregovorima sa Prištinom biti završeno ako odluka o zabrani ulaska ne bude promenjena.

"Nama je u interesu da mirovni proces bude nastavljen i da dođe do pozitivnih rezultata. Ja jesam optimista u smislu da sama činjenica da je sastanak sazvan pokazuje da svi shvataju kolika je težina problema u ovom trenutku, ali ako ta odluka bude nepromjenjena s njihove strane, što se mene tiče, moje učešće je završeno", rekao je Dačić novinarima.

Upitan da li to znači da će Srbija otići korak nazad u evrointegracijama, Dačić je rekao da Srbija ne može da bude odgovorna za nešto što neko drugi radi i treba da se podijeli jasno šta je čija odgovornost. "Ne može Srbija da bude odgovorna za sprovođenje Briselskog sporazuma, a da nama ne daju da odemo na Kosovo, kako, u čemu smo onda mi odgovorni", rekao je on.

Dačić je naglasio da je strateški cilj vlade da se evropske integracije nastave, da se problemi reše i da se postigne najbolje moguće kompromisno rešenje koje će dovesti do pozitivnog pomaka i kad je reč o građanima koji žive na Kosovu. Premijer Srbije je rekao da je sastanak u Briselu sazvan jer se desio "neviđeni skandal" i dodao da je i pre zabrane, kad je dobio informacije da se tako nešto može dogoditi, upozorio ambasadore i EU kakve posledice to može da izazove.

"Između ostalog, da potpuno obesmisli dalji dijalog i moje lično učesće u njemu, jer ako ja kao potpisnik Briselskog sporazuma ne mogu da odem na Kosovo i agitujem za izbore koji su raspisani po prištinskim zakonima, onda se postavlja pitanje kakva je svrha takve odluke i onda je to čista opstrukcija briselskog sporazuma", rekao je on.

Bonus video: