Sanader: Žrtva sam političkog progona koji je naložila Kosor

"Da sam na vlasti, Mladen Barišić se ne bi usudio da laže niti bi se Bajić usudio da podigne šest optužnica protiv mene", kazao je Sanader
86 pregleda 4 komentar(a)
Ivo Sanader, Foto: Beta/Hina
Ivo Sanader, Foto: Beta/Hina
Ažurirano: 30.09.2013. 14:08h

Bivši premijer Hrvatske Ivo Sanader počeo je da iznosi odbranu u slučaju Fimi media, do sada najvećoj korupcionaškoj aferi u hrvatskoj politici u kojoj je na optuženičkoj klupi i njegova bivša stranka HDZ.

Na početku se požalio da su mu narušena prava na odbranu. Kazao je da su trebala biti spojena suđenja u svim predmetima koji se protiv njega vode i da bi trebao da se brani sa slobode.

"Kao predsjednica vlade nisam nalagala ničiji progon, moj krimen i moj grijeh je u tome što nijedan proces nisam zaustavljala, dakle s pozicije moći nisam naređivala da se neki procesi i istrage zaustave", rekla je Kosor

Sudija ga je, kako prenosi HRT, prekinuo ističući da se on nalazi u zatvoru "jer se poštuje zakon, budući da je osuđen na 10 godina zatvora u slučajevima Hypo i Ina-Mol".

Sanader je u odbrani ponovio da je žrtva političkog progona, koji je glavnom državnom tužiocu naložila njegova nasljednica Jadranka Kosor, te da je sve sprovedeno uz pomoć medija koji su ga unaprijed osudili i pritiska na svjedoke.

Kao i u svojoj prvoj odbrani u slučaju Ina-Mol, Sanader je podsjetio da je obavljao niz visokih državnih dužnosti, i učestvovao aktivno u odbrani, obnovi i afirmaciji Hrvatske u inostranstvu, piše HRT.

Ocijenio je da pravičnog suđenja ne može biti dok je sud pod pritiskom cijele javnosti.

"Doveden sam u situaciju da kao premijer sa najdužim mandatom budem osuđen kao prvi i jedini ratni profiter u Hrvatskoj. Rekord za Ginisovu knjigu, iako ga plaćam krvavo svojom kožom i slobodom", rekao je Sanader.

Ponovio je da nije učinio što mu se stavlja na teret, jer da u tom slučaju nikada ne bi podnio ostavku na najvišu političku dužnost.

"Da sam na vlasti, Mladen Barišić se ne bi usudio da laže niti bi se Bajić usudio da podigne šest optužnica protiv mene", kazao je Sanader ponavljajući da je iz politike otišao isključivo zbog ucjena oko granice sa Slovenijom.

"A sporazum koji je Kosor potpisala sa Pahorom tek će nam doći na naplatu. Daj bože da ne ostanemo bez teritorija", dodao je Sanader.

Nekada najmoćniji hrvatski političar od početka tvrdi da je žrtva političkog progona, dok se HDZ, iz kojega je u međuvremenu izbačen, brani tvrdnjama da regularna stranačka tijela nisu znala ništa o navodnom izvlačenju 70-ak miliona kuna iz državnih institucija i kompanija.

Kosor: Nisam naredila ničiji politički progon

Bivša premijerka Hrvatske Jadranka Kosor odbacila je danas optužbe da je naredila politički progon svog prethodnika na mjestu predsjednika vlade Iva Sanadera.

"Kao predsjednica vlade nisam nalagala ničiji progon, moj krimen i moj grijeh je u tome što nijedan proces nisam zaustavljala, dakle s pozicije moći nisam naređivala da se neki procesi i istrage zaustave", rekla je Kosor novinarima u Zagrebu.

Ona je dodala da "lično razumije Sanadera, koji je u teškoj ljudskoj situaciji", ali je nekoliko puta ponovila da ničiji progon nije naredila.

Bonus video: