Zagreb: Optužnica protiv bivših šefova tajne službe

Grdić (52) i Preost (44) su optuženi za zloupotrebu položaja i ovlašćenja
53 pregleda 0 komentar(a)
Darko Grdić, Foto: Novilist.hr
Darko Grdić, Foto: Novilist.hr
Ažurirano: 26.09.2013. 18:40h

Kancelarija za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) podigla je danas optužnicu protiv bivšeg direktora Vojne bezbijednosno obavještajne službe (VSOA) general-pukovnika Darka Grdića, njegovog zamjenika Ognjena Preosta i još trojice službenika u agenciji.

USKOK ih tereti da su od 2009. do 2012. godine iz budžetskih sredstava Agencije za posebne namjene nezakonito otudjili najmanje pet miliona kuna (656.000 eura), saopšteno je u Zagrebu.

U namjeri da prikriju nezakonitosti i izbjegnu krivično-pravnu odgovornost, dvojica optuženih su naredili uništavanje službene dokumentacije.

Grdić (52) i Preost (44) su optuženi za zloupotrebu položaja i ovlašćenja.

Navodno su Gridić i Preost, pravdajući isplate nagrada i troškove tajnim informatorima, iz blagajne za posebne namjene nezakonito uzeli po 1,5 miliona kuna. Isto toliko uzeo je i načelnik Odjeljenja za operativnu tehniku Uprave za informacijsku sigurnost VSOA Tibor Mijo Kuljanić, dok su preostala dvojica službenika uzela pola miliona kuna, odnosno 200.000 kuna.

General pukovnik Darko Grdić je na čelu VSOA bio od sredine 2008. do sredine prošle godine, kada je imenovan za glavnog inspektora odbrane. Od 2003. do 2007. bio je hrvatski vojni predstavnik pri NATO. Za doprinos oružanim snagama Hrvatske dobio je više odlikovanja i medalja.

Bonus video: