UNHCR odbio predlog Hrvatske o srpskim izbjeglicama

Hrvatska je tražila da se oduzme status izbjeglica, Srbima koji uslijed ratnih dešavanja devedesetih napustili zemlju
2 komentar(a)
Ažurirano: 26.09.2013. 09:44h

Visoki komesrijat UN za izbjeglice (UNHCR) odbio je predlog Hrvatske da se Srbima, koji su tokom rata od 1991. do 1995. godine napustili ovu državu, oduzme status izbjeglica, sa argumentacijom da je, poslije toliko godina i programa za izbjeglice, svako od njih izabrao gdje će da živi.

Hrvatska strana je na sastanku Izvršnog komiteta UNHCR u Ženevi tražila da komesarijat donese preporuku, ali pošto se one usvajaju jednoglasno, ona nije prošla zbog protivljenja Srbije, piše "Politika". "Ti pokušaji postoje već nekoliko godina, uz obrazloženje da je prošlo puno vremena od rata, da su se popravile okolnosti u regionu.

Takođe, Visoki komesar Antonio Gutereš nije prihvatio tu argumentaciju, smatrajući da bi takva preporuka, loše uticala na veliki regionalni program stambenog zbrinjavanja izbjeglica u koji su uključene Crna Gora, Srbija, Hrvatska i BIH.

Cilj ovog programa, čija vrijednost iznosi 584 miliona evra, je obezbjeđivanje trajnog stambenog rješenja za 27.000 najugroženijih izbegličkih porodica u regionu.Pažnju javnosti na spornu inicijativu Hrvatske skrenuo je Srpski demokratski forum iz Zagreba, koji je upozorio da se izbjeglički problem u Hrvatskoj ne može smatrati riješenim.

Kao razlog navode to da su se uglavnom vratili stariji građani, a ne radno aktivno stanovništvo, tako da se ne može govoriti o održivom povratku. Područja koja su bila zahvaćena ratom, kako navodi Forum, danas imaju polovinu predratnog stanovništva i svega trećinu radnih mesta.

Bonus video: