Hrvatska ipak mijenja ustav?

Promjena bi, inače, omogućila izručenje bivšeg udbaša Josipa Perkovića Njemačkoj, ali bi dozvolila i mogućnost da se njime može pozabaviti hrvatsko tužilaštvo
1 komentar(a)
Hrvatska i EU, Foto: Shutterstock
Hrvatska i EU, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.09.2013. 14:21h

Spremni smo da učestvujemo u modifikovanom predlogu promjene Ustava”, izjavio je za riječki “Novi list” potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac.

On je, kako se navodi, baš kao i Goran Beus Raihemberg sredinom jula na Odboru za Ustav glasao protiv pokrenute inicijative.

Tada su narodnjaci i Pupovac tvrdili da Ustav ne treba mijenjati zato što su od posljednje promjene prošle svega tri godine. Ovoga puta SDP je inicijativu za promjenu Ustava pokrenuo da bi se ukinula zastarjelost za počinjene zločine i teška ubistva politički motivisana.

Potpredsjednica vlade Vesna Pusić, koja je i lider HNS-a, naknadno je argumentaciju pojačala tvrdnjom da bi ukidanje zastarjelosti za pomenuta krivična djela u Hrvatsku uveo određeni oblik lustracije, što je za narodnjake neprihvatljivo. Ipak, do kompromisa je, čini se, došlo, a on je povezan i s dogovorom između vlade premijera Zorana Milanovića i Evropske komisije koji definiše primjenu evropskog naloga za hašenje, čime bi Hrvatska izbjegla sankcije.

Po svemu sudeći ministar pravosuđa Orsat Miljenić i evropska povjerenica Vivijan Reding objaviće naredne sedmice da su se usaglasili, a onda bi u sasvim novoj atmosferi mogao započeti proces promjene Ustava.

U prvom koraku dovoljno je da šestoro SDP-ovih članova Odbora za Ustav dobije samo još jedan glas, dakle Pupovčev, pa da procedura krene i predlog prođe na plenarnu sjednicu Sabora, navodi list.

Međutim, dodaje se, s obzirom da Sabor Nacrt promjene Ustava utvrđuje većinom svih zastupnika, njih 76, u toj fazi je nužna asistencija zastupnika HNS-a. Samim tim glasovi HDZ-a neće biti potrebni.

Ipak, bez dvotrećinske većina, odnosno HDZ-a Tomislava Karamarka ustavnih promjena neće biti, ukazuje list i dodaje da je Karamarko posljednjih dana govorio da će se priključiti ustavnim promjenama samo ako SDP pristane na njihov “veliki paket”.

U tom kontekstu se očekuje povećanje broja zastupnika iz hrvatske dijaspore, čime bi u startu HDZ-ove izborne šanse porasle. SDP to, naravno, neće prihvatiti, pa je trenutno promena Ustava, ipak, neizvjesna.

Promjena bi, inače, omogućila izručenje bivšeg udbaša Josipa Perkovića Njemačkoj, ali bi dozvolila i mogućnost da se njime može pozabaviti hrvatsko tužilaštvo.

Bonus video: