Srbija: Sedmorica pod istragom za zločin u Štrpcima

To bi trebalo da bude pokazatelj da je slučaj „Štrpci“ na tragu rješenja jer je tim tužilaca u saradnji s policijom došao do korisnih informacija i potencijalnih dokaza
2 komentar(a)
Štrpci, Foto: Wikipedia
Štrpci, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 23.09.2013. 07:46h

Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine priprema istragu protiv sedmorice državljana Srbije i BiH zbog sumnje da su učestvovali u otmici i ubistvu 19 putnika iz voza na liniji Beograd-Bar u stanici Štrpci 27. februara 1993, saznaje Blic.

To bi trebalo da bude pokazatelj da je slučaj „Štrpci“ na tragu rješenja jer je tim tužilaca Vladimira Vukčevića u saradnji s nadležnom službom MUP-a došao do informacija i potencijalnih dokaza koji mogu, poslije 20 godina, da stave tačku na sramnu tišinu o akterima ovog zločina.

Tužilaštvo za sada raspolaže izjavama najmanje 30 svjedoka i na spisku potencijalno osumnjičenih moglo bi da se nađe sedam osoba. Sumnja se da su neki sa ovog spiska, obuhvaćeni predistražnim postupkom u predmetu „Štrpci“, učestvovali u otmici i ubistvu sjeverinskih Bošnjaka 22. oktobra 1992. Riječ je o ljudima koji nijesu bili dostupni pravosudnim organima u 2006. u pravnosnažno okončanom predmetu „Sjeverin“, kada su četiri osobe osuđene na ukupno 75 godina zatvora.

U dosijeu „Štrpci“, koji je Vukčević pokrenuo s mrtve tačke, stoje i dokazi iz predmeta protiv Milana i Sredoja Lukića pred Haškim tribunalom. Oni su Beogradu dostavljeni preko oficira za vezu Tužilaštva za ratne zločine koji su u Haškom tužilaštvu.

Brojne opstrukcije učinile su da predmet izvjesno vrijeme bude stavljen na led, a tome je posebno doprinijela činjenica što MUP 2007. nije htio da odgovori na zahtjev za prikupljanje potrebnih obavještenja koje mu je dostavilo Tužilaštvo iz Ustaničke.

Slučaj „Štrpci“ vraćen je u život 2010, kada su u jezeru Perućac i u okolini ove lokacije pronađeni i identifikovani posmrtni ostaci Rasima Ćorića, Jusufa Rastodera, Halila Zupčevića i Ilijaza Ličine.

Poseban zamajac u rješavanju ovog zločina dali su mnogobrojni telefonski pozivi koje su Tužilaštvu za ratne zločine stigli 27. februara, uz dvije decenije ponavljano pitanje: šta je novo u predmetu i kada će konačno neko odgovarati za otmicu građana tadašnje SRJ u stanici Štrpci.

"Odlučili smo da ispitamo uzroke što porodice žrtva i javnost još nijesu odbili odgovor na pitanja o ovom zločinu. Pribavili smo sudsku dokumentaciju iz postupka Nebojši Ranisavljeviću iz 2002. u Bijelom Polju, uspostavili saradnju s nevladinim organizacijama koje imaju saznanja o tom događaju, s Tužilaštvom BiH potpisali protokol o ustupanju dokaza, a od Haga dobili važnu dokumentaciju za rasvjetljavanje slučaja 'Štrpci'", rekao je tužilac Vukčević za „Blic“.

Bonus video: