Srbija: Oko 100.000 bogataša koji ne plaćaju porez na meti Vlade

Prema pisanju Blica, na udaru će biti estrada, instant bogataši, ali i brojni tajkuni koji danas, bar zvanično, i ne primaju platu
0 komentar(a)
Vlada Srbije, Foto: Novosti.rs
Vlada Srbije, Foto: Novosti.rs
Ažurirano: 14.09.2013. 14:53h

Oko 100 hiljada bogatih koji ne plaćaju porez na zarade i 600 hiljada radnika, odnosno njihovih poslodavaca koji rade na crno, biće meta Vlade Srbije u okviru poreskih reformi, piše Blic.

Prema pisanju lista, na udaru će biti estrada, instant bogataši, ali i brojni tajkuni koji danas, bar zvanično, i ne primaju platu.

“Oko 60% prometa robe i usluga nije oporezovano, a praktično je tek petinu sive zone moguće dovesti u red"

Pored ekstraporeza na primanja veća od 100 hiljada dinara, izmjena poreskih zakona, prema aktuelnoj ideji, uključivala bi i šest odsto zaposlenih koji zarađuju i po nekoliko hiljada eura mjesečno, ali izbjegavaju bilo kakvo plaćanje nameta na plate.

Tom mjerom planira da se nadomjesti dio manjka koji bi nastao smanjenjem nameta na zarade koji plaćaju poslodavci, a visok deficit, prema aktuelnim prijedlozima, pokušaće smanjiti i uvođenjem reda u sivu zonu.

Izvor Blica tvrdi da bi se porez na zarade od bogataša i mogao naplatiti, ali da očekivanja od rada na crno nijesu velika.

“Oko 60 odsto prometa robe i usluga nije oporezovano, a praktično je tek petinu sive zone moguće dovesti u red. Veliki broj ljudi su šverceri na pijaci, samo na Buvljaku u Pančevu se godišnje prometuje oko 200 miliona eura robe.

Istovremeno je gotovo nemoguće legalizovati hausmajstore, studente koji daju časove po kućama i mnoge druge usluge”, smatra izvor iz Vlade Srbije.

Predsjednik Unije poslodavaca Srbije, Dragoljub Rajić kazao je da su dosadašnji rezultati bili slabi, jer inspekcije nijesu imale dovoljne kapacitete, pa ih je bilo lako i podmititi. Zato je ta organizacija Vladi Srbije kao ključ problema predložila inspekcije i to objedinjene.

Prema njegovim riječima, pet do deset inspekcija koje bi činile ukupno 30 ljudi, provjeravavalo bi rad poslodavaca. Na taj način bi korupcija bila svedena na minimum, a rezultati bolji.

Rada „na crno” ima u svim granama privrede, najviše u građevinarstvu, poljoprivredi, trgovini i ugostiteljstvu skoro 15 odsto, kao i tekstilnoj industriji. Ako se uzme srednja procjena da u Srbiji ima 600 hiljada takvih radnika računica kaže da država na osnovu neplaćenih doprinosa gubi 5,4 milijarde eura godišnje.

Bonus video: