EU: Hrvatska izigrala naše povjerenje

Hrvatska i dalje odbija odgovoriti na zahtjev Brisela da ukine kontroverzni zakon o postupanju po evropskim potjernicama
5 komentar(a)
Hrvatska, EU, Foto: Shutterstock.com
Hrvatska, EU, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 26.08.2013. 13:16h

Evropska komisija je danas oštro kritikovla hrvatske vlasti zbog odbijanja da odgovore na zahtjev Brisela da ukine kontroverzni zakon o postupanju po evropskim potjernicama.

"Veoma smo uznemireni zbog ponašanja Hrvatske", rekla je novinarima Mina Andrejeva, portparolka komesarke za pravosuđe Vivijen Reding, naglašavajući da će o ovom pitanju biti raspravljano na prvom sljedećem sastanku kolegijuma EK.

Hrvatska je na zahtjev komesarke Reding da se izjasni o spornom zakonu trebalo da odgovori do petka u ponoć, ali Zagreb do danas nije poslao formalan odgovor, dodala je Andrejeva.

Hrvatska je tri dana prije pristupanja EU donijela zakon prema kome nije dužna da postupa po evropskim potjernicama ukoliko se one odnose na zločine počinjene prije 2002. godine, čime je navukla na sebe gnijev briselske administracije.

Ovim zakonom, popularno nazvanim "Leks Perković", Zagreb je izigrao obavezu da Njemačkoj izruči bivšeg obavještajca Josipa Perkovića, koji je u Njemačkoj u odsustvu osuđen za organizovanje ubistava hrvatskih emigranata tokom osamdesetih godina.

Smatra se da je Perković, koji je i poslije raspada Jugoslavije obavljao niz visokih obavještajnih funkcija, u posjedu mnogih informacija koje Hrvatska ne želi da učini dostupnim stranim službama.

Sa druge strane, u Briselu tvrde da je potpuno neprimjereno da zemlja koja je prije manje od dva mjeseca postala članica EU već sada odbija da se povinuje pravilima koja važe za ostale.

"Smatramo da je Hrvatska narušila povjerenje", izjavila je Andrejeva, podsjećajući da je Reding nedavno dala istu ocjenu ponašanja Hrvatske.

Kako je naglasila, Hrvatska je tokom pregovora o pridruživanju imala priliku da zahtjeva da se postupanje po evropskim potjernicama ograniči, ali sada se o tome više ne može raspravljati.

Ukoliko se Hrvatska ne povinuje zahtjevima iz Brisela, može joj biti uskraćen pristup evropskim fondovima, a komesarka Reding je prošle nedjelje nagovijestila da bi joj mogle biti izrečene mjere posebnog nadzora, kao u slučaju Rumunije i Bugarske.

Bonus video: