Hrvatska: Ivu Sanaderu vraćeni pasoši

Sanaderu su, dodaje se, pasoši oduzeti 16. decembra 2011. godine, nakon što je pušten iz pritvora
1 komentar(a)
Ivo Sanader, Foto: Beta/AP
Ivo Sanader, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 25.08.2013. 12:07h

Vanraspravno veće suda u Zagrebu odlučilo je da bivšem premijeru Hrvatske Ivu Sanaderu koji je u zatvoru vrati pasoše, piše Jutarnji list.

Sanader se nalazi u zatvoru Remetinac u Zagrebu i nepravosnažno je osuđen na 10 godina zatvora u predmetu INA, HIPO i Mol.

Ukoliko bi na drugostepenom sudu pala presuda kojom je nekadašnji hrvatski premijer Ivo Sanader osuđen na 10 godina zatvora, on bi mogao napustiti Hrvatsku, piše zagrebački “Jutarnji list”.

Vanraspravno veće smatra da nema potrebe za mjerom opreza - oduzimanja pasosa - pa je odlučilo da Sanaderu vrati diplomatski pasoš izdat 2009. godine i obični koji je izdat godinu dana kasnije.

Na ovu odluku suda Uskok ima pravo žalbe Vrhovnom sudu, piše list i navodi da se može pretpostaviti da će to pravo biti iskorišćeno.

Zanimljivo je, navodi se, da je vanraspravno veće, doduše u drugom sastavu, do sada u nekoliko navrata zaključivalo kako Sanaderu ne treba vratiti pasoše. U petak je, međutim, došlo do promjene.

Novo veće je, podsjeća list, zauzelo stav da bi uskraćivanje pasoša značilo da je Sanader pritvoren u dva različita predmeta, što prema zakonu nije moguće.

Sanaderu su, dodaje se, pasoši oduzeti 16. decembra 2011. godine, nakon što je pušten iz pritvora u predmetu "Fimi-Media", čemu je prethodila sporna odluka Ustavnog suda kojom je rečeno da je njegovo dalje držanje u pritvoru protivustavno.

Županjiski sud tada je izrekao tri mjere opreza umjesto pritvora: rekordnu kauciju od 12,4 miliona kuna, oduzimanje pasoša i obavezu javljanja sudu svakih mjesec dana.

Međutim, nakon godinu dana na slobodi, 20. novembra 2012. godine Sanader ponovo odlazi u Remetinac, ali zbog drugog predmeta.

Ukoliko bi Vrhovni sud odlučio da ukine presudu kojom je Sanader osuđen na 10 godina zatvora on bi bio pušten na slobodu, a tada ga ništa ne bi spriječilo da napusti zemlju.

Što se tiče kaucije od 12,4 miliona kuna, od kojih najveći dio čine založene nekretnine njegovih prijatelja Luke Bebića, Marija Zubovića, Jerka Rošina i supruge Mirjane - ono Sanaderu još nije vraćeno.

Bonus video: