Državni vrh Srbije pozvao Srbe na Kosovu da izađu na izbore

"Od koraka i odluka koje ćemo donijeti u narednim danima i nedjeljama zavisiti to da li ćemo ovo pretvoriti u iskorišćenu šansu i pobjedu ili neuspjeh", rekao je novinarima savjetnik predsjednika Srbije
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.08.2013. 14:21h

Državni vrh Srbije pozvao je danas kosovske Srbe da izađu na lokalne izbore na Kosovu 3. novembra, jer je to najbolji način borbe za državne i nacionalne interese i poručio im da će država Srbija ostati uz svoj narod na Kosovu, bez obzira kakvu odluku donesu.

"Od koraka i odluka koje ćemo donijeti u narednim danima i nedjeljama zavisiti to da li ćemo ovo pretvoriti u iskorišćenu šansu i pobjedu ili neuspjeh", rekao je novinarima savjetnik predsjednika Srbije Marko Đurić ispred zgrade Predsjedništva Srbije, gdje je održan sastanak državnog vrha i predstavnika Srba sa sjevernog Kosova.

Đurić je istakao da su izbori statusno neutralni i da je to garantovano i briselskim sporazumom. Savjetnik predsjednika je naveo i da Srbija neće dozovoliti da na glasačkim listićima bude "logo takozvane nezavisne države Kosovo", jer se u tom slučaju ne može govoriti o normalnom izbornom procesu.

"Sigurno ni EU neće dozvoliti tako flagrantno kršenje principa statusne neutralnosti", rekao je Đurić. On je dodao da će državni vrh Srbije "ostati uz svoj narod" na Kosovu i Metohiji bez obzira na njihov odnos prema kosovskim izborima.

Predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća sjevernog Kosova Milan Ivanović kazao je da bi zajednička srpska izborna lista bila "racionalno" rješenje, i najavio razgovore sa predstavnicima Srba koji žive južno od rijeke Ibar. Prema njegovim riječima, četiri opštine na sjeveru Kosova i Metohije uskoro će uskladiti stavove o izlasku na kosovske lokalne izbore i o tome obavijestiti vlast u Beogradu na sljedećem sastanku.

"Ove naredne sastanke održaćemo u koordinaciji sa Kancelarijom za Kosovo i Metohiju", kazao je Ivanović. On je dodao da se rješenje za sve probleme na Kosovu mora tražiti u okviru rezolucije 1244 Ujedinjenih nacija.

Državni vrh je kosovskim Srbima poručio da bi formiranje opština zasnovanih na principima statusne neutralnosti, a što proizilazi iz briselskog sporazuma, trebalo da bude način borbe za nacionalne interese.

Bonus video: