Hrvatska: Zmije od vrućine bježe u podrume i toalete

Zmije su u Hrvatskoj zakonom zaštićene, zabranjeno je namjerno ih uznemiravati, hvatati, držati u zatočeništvu, povrijeđivati ili ubiti
94 pregleda 2 komentar(a)
Zmija, Foto: Shutterstock
Zmija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.08.2013. 10:59h

Vrućine koje vladaju Hrvatskom veliki su problem i za zmije koje se u potrazi za hladovinom i vodom zavlače i u motore automobila, podrume, pa i u toalete.

Predstavnik karlovačke područne kancelarije Državne uprave za zaštitu i spasavanje Martin Barić zbog toga je pozvao građane da u susretu sa zmijom na takvim mjestima nazovu centar 112, jer one u tom području ne predstavljaju opasnost za ljude i ne napadaju, osim ako im nije ugrožen život. .

Napominje i da su zmije u Hrvatskoj zakonom zaštićene, zabranjeno je namjerno ih uznemiravati, hvatati, držati u zatočeništvu, povrijeđivati ili ubiti, prenosi Hina.

Osim toga, u Karlovačkoj županiji koja obiluje rijekama česte su vodene zmije koje su potpuno bezopasne, a izuzetno korisne, objašnjava Barić i sugrađane moli da se u susretu s njima ne uznemiravaju i pričekaju da se zmija sama udalji, jer je razlog pretjeranom strahu samo nepoznavanje i nerazlikovanje otrovnica od neotrovnih.

"Od otrovnica u našoj županiji žive poskok i riđovka... Poskoka ćete uspješno otjerati ako ga poprskate s malo vode. Stoga se kupači ne bi trebalo da uznemiravaju ukoliko vide zmiju u blizini kupališta. Zmije su korisne, imaju izuzetno važnu ulogu u kontroli broja glodara i insekata, pa nas cijele godine štite od ovih prenosnika zaraznih bolesti", navodi Barić.

Bonus video: