Džejkobson: U interesu Srba da učestvuju na izborima

"Očekujem da će dobiti jasne poruke iz Srbije, Kosova i međunarodne zajednice. Oni treba da učestvuju (na izborima) i nadam se da shvataju da je učešće u njihovom interesu..."
2 komentar(a)
Trejsi Džejkobson, Foto: Kohaditore
Trejsi Džejkobson, Foto: Kohaditore
Ažurirano: 26.07.2013. 09:45h

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Trejsi Džejkobson je izjavila da je učešće Srba na izborima za odbornike Skupština opština i gradonačelnike u njihovom interesu.

"Očekujem da oni dobiju jasne poruke iz Srbije, Kosova i međunarodne zajednice. Oni treba da učestvuju (na izborima) i nadam se da shvataju da je učešće u njihovom interesu. Oni treba sami da izaberu ljude koje žele da vode njihove opštine i sami treba da izaberu najbolje koji će rukovoditi opštinama ali i da sarađuju sa međunarodnom zajednicom kako bi privukli tako potrebne investicije na sjeveru", rekla je Džejkobson u intervjuu za dnevnik Tribuna.

Ona je ocijenila da su lokalni izbori koji su zakazani za 3. novembar istorijska mogućnost jer na njima treba da učestvuju građani na cijeloj teritoriji Kosova.

"To je nešto izuzetno pozitivno, izuzetno je značajno da izbori budu slobodni i pravični. Međunarodna zajednica će ih izbliza nadgledati. Nadgledaće ih cijelo Kosovo. Značajno je da se stvore uslovi za masovno učešće na izborima", kazala je američka ambasadorka.

Kako je navela, masovno učešće na izborima, slobodni i pravični izbori omogućiće da opštine koje kroz proces decentralizacije imaju široka ovlašćenja priznaju Albanaci, Srbi i međunarodna zajednice i da ti izbori budu osnova za dobre parlamentarne izbore.

Na pitanje da li će sporazum iz Brisela biti potpuno sproveden do kraja godine, Džejkobson je rekla da sprovođenje tog sporazuma zahtijeva vremena.

"Impresionirana sam onim što je do sada urađeno kao i ozbiljnošću kojom radne grupe i premijeri preuzimaju svoje odgovornosti. Svakog dana ima napretka", rekla je Džejkobson.

Bonus video: