Radnici bili zadovoljniji dok im je poslodavac bio Šarić, nego sada država

Bivši direktor Agencije za privatizaciju kazao je da je Šarić ulagao novac u preduzeća kako bi kasnije mogao da ih preproda i time prikaže da oprani novac ima porijeklo
127 pregleda 5 komentar(a)
Darko Šarić, Foto: Savo Prelević
Darko Šarić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.07.2013. 14:22h

Stanje u većini privatizovanih preduzeća, koje je država preuzela od odbjeglog narko-bosa Darka Šarića, nakon četiri godine je gore nego dok im je on bio vlasnik i nalaze se na ivici opstanka, pišu novinari Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

Prema riječima radnika, dok je vlasnik firmi u kojima su radili bio Šarić, plate su isplaćivane, a bilo je i napretka u proizvodnji i poslovanju.

Oni su naveli da je, nakon podizanja optužnica i oduzimanja imovine od Šarića i njegovih saradnika, upravljanje nad preduzećima preuzela država, a nakon toga su ona počela da stagniraju ili propadaju.

Blizu 600 radnika je ostalo bez posla, a proizvodi se smanjenim kapacitetom.

„U periodu kada je država preuzela vlasništvo nad kapitalom Mitrosrema iz Sremske Mitrovice, mi imamo samo propast i ništa više”, kazao je predsjednik Sindikata radnika te kompanije Stevan Jovanović.

Prema njegovim riječima, država nema ideju šta da radi sa tim preduzećem.

Osim Mitrosrema, Šarić i njegovi saradnici su između 2006. i 2010. godine kupili još sedam privatizovanih preduzeća.

Zbog sumnje da je novac za kupovinu stečen krivičnim djelima, Direkcija za upravljanje oduzetom imovinom Ministarstva pravde i državne uprave Srbije zaplijenila je šest preduzeća od kojih su dva kasnije otišla u stečaj, Jedinstvo iz Gajdobre i Palić iz Subotice.

Direkcija, osim Mitrosremom, trenutno upravlja i preduzećima Putnik i Vojvodina iz Novog Sada, kao i Bratstvom iz Preševa.

U preduzećima Forum-plasman iz Novog Sada i Mladi borac iz Sonte, udjele Šarića i njegovih saradnika preuzela je Agencija za privatizaciju Srbije.

Direktor Uprave za sprječavanje pranja novca Srbije, Aleksandar Vujičić, rekao je novinarima CINS-a da su kriminalne grupe zainteresovane za privatizacije, jer se u tom postupku prodaju i kvalitetne kompanije.

„Uglavnom bi trebalo da je intencija perača novca da ulaže u tu firmu. Njima se isplati da firma fukcioniše, kako bi mogli da miješaju ilegalne i legalne prilive novca. Upravo iz razloga da bi kasnije mogli da pokušaju da prikažu, ukoliko dođe do bilo kakvog postupka, da taj novac potiče iz legalnog biznisa“, obajsnio je Vujičić.

Bivši direktor Agencije za privatizaciju, Branko Pavlović, kazao je da je Šarić ulagao novac u preduzeća kako bi kasnije mogao da ih preproda i time prikaže da oprani novac ima porijeklo.

Firma Jedinstvo iz Gajdobre, bila je jedan od većih proizvođača hrane u Vojvodini njen a vlasnik je 2009. godine postao Šarićev advokat Radovan Štrbac. Firma je, kako navodi CINS, već tada bila u ozbiljnim finansijskim problemima, račun je bio blokiran godinu u kontinuitetu, dok je radnicima kasnila isplata 14 plata iz perioda prije privatizacije.

Predsjednik Sindikata Jedinstva, Dušan Gušić rekao je da su nakon dolaska predstavnika Direkcije radnici izgubili sva prava.

„Direkcija nama upravlja, međutim nema nikakvih obaveza prema radnicima zato što nema fond za isplatu ličnih dohodaka, već je isplata trebalo da bude od naše robe, koju mi nemamo”, tvrdi Gušić.

Vlasnik i jednog od najvećih poljoprivrednih preduzeća u Vojvodini

Preduzeće Mitrosrem je, kako navodi CINS, sa četiri hiljade hektara obradive površine jedno od većih poljoprivrednih preduzeća u Vojvodini. Članovi Sindikata i dugogodišnji radnici Mitrosrema kazali su da preduzeće danas radi značajno smanjenim kapacitetom a broj radnika se u odnosu na period prije privatizacije smanjio sa 969 na 520, koliko ih je bilo na kraju prošle godine.

Mitrosrem je krajem decembra 2006. godine kupio biznismen Zoran Ćopić koji je 18. jula u Bosni i Hercegovini osuđen na četiri i po godine zatvora zbog pranja novca za Darka Šarića. U intervjuu za CINS, sedam dana pred hapšenje, Ćopić je rekao da mu Šarić nikada nije uplatio puni iznos za Mitrosrem, niti da je preuzeo vlasništvo.

Osim Mitrosremom, Direkcija trenutno upravlja ugostiteljskim preduzećima Putnik i Vojvodina iz Novog Sada. Njih je početkom 2009. godine privatizovao Šarić a zbog velikih dugova je otvoren stečajni postupak i nad Palićem, dva mjeseca nakon rješenja o prijevremenom oduzimanju imovine.

Od februara prošle godine hoteli Prezident, koji se nalazi na Paliću, Patria i Bečki restoran iz Subotice, spremni su za prodaju, ali još bez uspjeha.

Šarićevo preduzeće Municipium S, kupilo je u martu 2008. godine, firmu Forum-plasman iz Novog Sada, koja se bavi trgovinom na malo.

Bonus video: