Italijanska policija razbila lanac utajivača poreza

Kancelarija tužilaštva iz Rima saopštila je da je u okviru ovog sistema usluge dobijalo oko 1.500 klijenata i da mreža funkcioniše najmanje od 2000. godine
79 pregleda 0 komentar(a)
Novac, Kasa, PDV, Porez, Foto: Shutterstock
Novac, Kasa, PDV, Porez, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 24.07.2013. 07:22h

Italijanska policija razbila je veliki lanac utajivača poreza koji je krijumčario milijardu eura godišnje u San Marino za istaknute ličnosti iz svijeta šou biznisa, bankarstva i biznisa, saopštilo je juče tužilaštvo.

Kancelarija tužilaštva iz Rima saopštila je da je u okviru ovog sistema usluge dobijalo oko 1.500 klijenata i da mreža funkcioniše najmanje od 2000. godine, prenio je Rojters.

Procjenjuje se da Italija utajom poreza godišnje izgubi 120 milijardi eura i borba protiv ovakve prakse predstavlja ključni dio aktuelnih napora da se smanji ogromni javni dug koji je dostigao 130 procenata BDP-a.

U saopštenju tužilaštva se navodi da su menadžeri sada već ugašene grupe San Marino investimenti (SMI) krijumčarili novac u San Marino, najmanju republiku na svijetu koja se nalazi na sjeveru Italije, a onda investirali u oblasti sa niskim poreskim stopama poput Paname, Luksemburga i savezne države Delaver u SAD.

Protiv sedam bivših radnika SMI pokrenuta je istraga zbog sumnji da su učestvovali u međunarodnoj zavjeri, pranju novca i pružanju nelegalnih investicionih i finansijskih usluga, navedeno je u saopštenju. Do sada nije podignuta nijedna optužnica.

SMI je prošle godine otišao pod stečaj.

Italija ima jednu najviših stopa utaje poreza u svijetu, a nedavnim istragama su u kršenju zakona uhvaćeni modni dizajneri Domeniko Dolče i Stefano Gabana, a jedna ministarka je bila prinuđena da podnese ostavku nakon što se ustanovilo da je izbjegla da plati porez na imovinu.

Bivši premijer Silvio Berluskoni čeka ishod posljednje žalbe protiv osuđujuće presude za saučesništvo u poreskoj prevari u njegvoj medisjkoj imperiji Mediaset.

Bonus video: