Žalba na presudu

Sanaderovi branioci zahtijevaju novo suđenje

U žalbi na tu presudu, odbrana je navela da bi presuda trebalo da bude pobijena, a suđenje ponovljeno zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka
0 komentar(a)
Ivo Sanader, Foto: Beta/AP
Ivo Sanader, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 23.07.2013. 20:08h

Odbrana bivšeg premijera Hrvatske Ive Sanadera tražila je novo suđenje. Sanader je prvostepeno osuđen na deset godina zbog ratnog profiterstva i primanja mita.

U žalbi na prošlogodišnju presudu Županijskog suda u Zagrebu, koju prenosi agencija Hina, odbrana je predložila da Vrhovni sud ukine presudu i naredi novo suđenje pred izmijenjenim sudskim vijećem.

Županijski sud u Zagrebu osudio je Sanadera u novembru prošle godine prvostepeno na jedinstvenu kaznu od 10 godina zatvora za ratno profiterstvo u slučaju "Hipo banka" (Hypo) i navodno primanje provizije od mađarskog MOL-a za prepuštanje upravljačkih prava u hrvatskoj naftnoj kompaniji Ina.

U žalbi na tu presudu, odbrana je navela da bi presuda trebalo da bude pobijena, a suđenje ponovljeno zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka.

Takođe je zatražena niža kazna od izrečene zatvorske od deset godina, a ukazuje se i da je sud bio prestrog jer kao olakšavajuću okolnost nije uzeo Sanaderovo učešće u poslednjem ratu u Hrvatskoj, što je inače uobičajena praksa suda.

U najvećoj korupcionaškoj aferi u hrvatskoj politici, bivši premijer i šef Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), kao i sam HDZ - prva politička stranka koja se tereti za korupciju - optuženi su da su zajedno s još devet fizičkih i pravnih lica iz državnih firmi i insitutucija izukli oko 10 miliona eura u periodu od 2003. do 2009. godine