Srbija: Mišković pušten iz pritvora

Osim kaucije, Mišković je morao da preda pasoš, a svakog prvog u mjesecu dužan je da se javi u policijsku stanicu na Savskom vencu
5 komentar(a)
Mišković Delta, Foto: Tanjug
Mišković Delta, Foto: Tanjug
Ažurirano: 23.07.2013. 15:01h

Vlasnik Delta holdinga Miroslav Mišković (68) uplatio je kauciju od 12 miliona eura u dinarskoj protivvrijednosti, a kako je naveo „Blic“, riječ je o kompanijskom novcu „Delte“. Mišković je danas oko 12:50 pušten iz pritvora iz beogradskog Okružnog zatvora kako bi se branio sa slobode.

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da će sudski postupak protiv Miškovića biti sproveden bez obzira na to što će se on braniti sa slobode.

„Ne komentarišem odluke suda ili tužilaštva o tome da li se neko brani sa slobode. Ne zaboravite da je protiv Miškovića na snazi pravosnažna optužnica i postupak protiv njega će biti sproveden“, rekao je Vučić gostujući u Dnevniku RTS-a.

On je izrazio očekivanje da će postupak protiv Miškovića biti okončan u roku od godinu ili nešto duže i dodao da se nada da će suđenje u svakom slučaju biti efikasno.

„Da li će se (Misković) braniti iz svoje kuće ili ne, u to neću da ulazim“, poručio je Vučić.

Osim kaucije, Mišković je morao da preda pasoš, a svakog prvog u mjesecu dužan je da se javi u policijsku stanicu na Savskom vencu.

Kaucija od 12 miliona eura je najviši ikad određen iznos u srpskom pravosuđu, čak 12 puta viši nego što je uplatio dosadašnji rekorder, nekadašnji predsjednik Fudbalskog saveza Srbije Zvezdan Terzić.

Mišković je u pritvoru bio od hapšenja 12. decembra prošle godine, a tereti se za zloupotrebu službenog položaja i utaju poreza u putarskim preduzećima.

Nakon Miškovićevog izlaska, u ovom predmetu će u pritvoru ostati samo vlasnik Nibens grupe Milo Đurašković. Miškovićev sin Marko je u kućnom pritvoru od aprila, dok se ostali optuženi brane sa slobode.

Mišković na slobodi

Miškovićev branilac, Zdenko Tomanović, je potvrdio da je njegov klijent na slobodi.

"Danas je Miroslav Mišković pušten na slobodu. Što se tiče današnjeg postupanja suda sve je bilo u okviru Zakona o Krivičnom postupku i postupanju sa zakonitom hitnošću, ali sam uvjeren da Mišković, ako govorimo jezikom prava i ako govorimo sa aspekta Ustava i međunarodnih pravnih standarda, uopšte nije smio da bude ovoliko dugo u pritvoru", rekao je Tomanović za B92.

Viši sud u Beogradu je saopštio da je ovaj sud primio dokaz da je novčani iznos na ime tražene kaucije za Miroslava Miškovića, u iznosu od 12.000.000 eura položen u depozit suda, kao i da je okrivljeni pred sudom dao obećanje da se neće kriti i da bez odobrenja neće napustiti boravište.

Nakon toga, posebno odjeljenje Višeg suda u Beogradu donijelo je naredbu da se okrivljeni Miroslav Mišković pusti na slobodu i istu je prosledilo Okružnom zatvoru u Beogradu.

Bonus video: